- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה, טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
אייל ציוני, מפתח שיטת מוטוריקל (Adaptive-Load) כרטיס ביקור מדעי (תגליות מדעיות ורקע אקדמי ומקצועי).
אפתח במס’ מילים בנימה אישית ו-‘אני מאמין’ קצר…
פיתוח שיטת מוטוריקל וסיוע לילדים (וגם לנוער/ למבוגרים) באמצעות תפיסות חדשניות והכלים המתקדמים מסוגם בעולם, מהווים עבורי זכות אדירה והגשמה עצמית ברמות שאינן ניתנות לתיאור במילים!
השאיפה היומיומית למציאת פתרונות יצירתיים בכל פעם מחדש (‘לחשוב מחוץ לקופסא’) לכל לקות שהיא ולכל אינדיבידואל (בפועל, כל ילד/ מבוגר על אישיותו הייחודית, צרכיו ומורכבותו, מהווה אתגר בפני עצמו ומסוגל להמציא את הגלגל מחדש…),
זאת ועוד, הרצון להביא את המזור בדרך הקצרה והנעימה ביותר (בתפיסת עולמי, אין בעיה שאין לה פיתרון)…
אלה הם עיקר הכוחות המניעים אותי בפיתוח מיטב הכלים, שהופכים את מוטוריקל למרכז ייחודי ומוביל בתחומו, ואת עבודתי למאתגרת, מרתקת וחווייתית מאין כמוה!
בראייתי, כשם שמושג ‘חופש הביטוי’ (ורבלי/ מילולי) נתפס בעיננו כדבר מובן מאליו (זכות יסוד בסיסית של כל אדם…), כך גם צריכה להיות התייחסותנו למה שאני מגדיר ‘חופש ביטוי מוטורי’ (תנועתי). כלומר, מחובתנו לצייד כל ילד בכלים, שיאפשרו לו הבעה עצמית חופשית באמצעות תנועה, לאור העובדה שתנועה היא שפת התקשורת הדומיננטית בילדות!
…ואת זאת הורים יקרים, נעשה עם ילדכם או עמכם (כאמור, אנו מטפלים גם במבוגרים) באופן המקצועי ביותר!
מקווה שתפיקו תועלת מירבית מהגלישה באתר!
שלכם,
אייל ציוני
ואגב:
1. ברוכים הבאים לאתרנו המחודש! מוזמנים ליהנות מהתוכן המדעי העשיר במגוון רחב של נושאים מוטוריים, אורטופדיים, יציבתיים, הפרעות קשב וריכוז וכן השמנת יתר.
שימו לב, אנו שוקדים בימים אלה על העלאה של כ- 120 דפים במגוון נושאים מאתר מוטוריקל הישן!
מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ??
2. תוהים מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ? ההסבר לכך פשוט: לתפיסתנו, כל פעולה של הקלדה ממושכת בסמארטפון נחשבת להרסנית במיוחד ל- יציבה ולעמוד השדרה! מגיעים אלינו במשך השנים מטופלים רבים (נערים/ אנשי הייטק) בעלי יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה, עם סימפטומים קשים של כאבי צוואר/ כאבי צוואר וכתפיים על רקע שימוש (אפילו סביר) באפליקציות המבוססות על העברת מסרים בהקלדה. מוזמנים להיכנס לדף קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס ולגלות מידע חשוב נוסף!
ואפרופו וואטסאפ, רוצים לדעת איך לשבת נכון מול מחשב או כיצד להשתמש בצורה בריאה בשאר הגאדג’טים? (סמארטפון, טאבלט..) מידע יקר ערך ממתין לכם בדף: ישיבה נכונה מחשב/ ארגונומיה ישיבה נכונה (ישיבה ממושכת מול מסך | ישיבה נכונה מול שולחן מחשב | ישיבה נכונה במשרד | ארגונומיה מחשב | ישיבה מול מחשב צוואר | ישיבה נכונה מול המחשב | מיקום מסך מחשב | איך לבחור כיסא מחשב | איך לבחור כסא מחשב | בחירת כסא מחשב | הרצאת ארגונומיה).
עניין טכני נוסף לפני שנצא לדרך…
למה לא השקענו יותר בעיצוב האתר?
קהל היעד אליו פונה האתר הוא אנשים המחפשים טיפול מקצועי, מדעי ומוביל לילדיהם (או לעצמם) אחת ולתמיד!
איננו מטפלים בבעיות מוטוריות/ יציבתיות/ אורטופדיות או בהשמנת יתר באמצעות עיצוב גרפי, אנו מטפלים באמצעות כלים, בעזרת כלי טיפול המתקדמים מסוגם בעולם!
מטרת האתר אינה להרשים את הגולש באמצעים ויזואליים, אלא להציג דבר אותנטי (אמיתי) ולהביא מידע משמעותי וחיוני, מידע שעשוי לחולל שינוי משמעותי בחיים של בנו/ בתו/ חייו האישיים! שיטת מוטוריקל (Adaptive-Load) הינה שיטת טיפול בעלת תוכן אמיתי/ רציונל מדעי ברור (כשתבקרו בדפים השונים תבינו למה כוונתנו…). בזכות כך, רכשה את מעמדה המוביל בתחום התפתחות הילד… כך שלשמחתנו, העיצוב (במקרה שלנו) פחות רלוונטי… (ברוח הביטוי: ‘אל תסתכלו בקנקן, אלא במה שבתוכו’).
עם זאת, אנו שואפים תמיד ליצור סדר טוב יותר בכמויות המידע המשמעותיות, לטובת נוחות, נגישות ויעילות!
אתר מוטוריקל לשרותכם כבר 18 שנים (2006-2024)!
מוטוריקל – הרבה מעבר ל- פיזיותרפיה לילדים/ ריפוי בעיסוק לילדים או ספורט טיפולי לילדים/ התעמלות טיפולית לילדים!
מוטוריקל - חלשים בגרפיקה,
מובילים במוטוריקה!
(וגם ביציבה ואורטופדיה...)
מי אנחנו? מהי שיטת ‘Adaptive-Load’?
שיטת מוטוריקל (‘Adaptive-Load’) הינה ‘סטארט-אפ’ ישראלי בפיזיותרפיית ילדים¹, שיטת טיפול חדשנית ו-‘פורצת-דרך’ הנצמדת לדיסיפלינות מדעיות שונות (אנטומיה, קינזיולוגיה, ביומכניקה, פיסיקה ועוד..) שפותחה במהלך שני העשורים האחרונים לטובת ספקטרום רחב של בעיות מוטוריות, אורטופדיות, יציבה לקויה ו- השמנת יתר.
שיטת הטיפול שלנו מביאה לעולם חדשנות מדעית עניפה (פירוט בהמשך) בכל אחד מתחומי התמחותנו, נוסף על מבחר עצום של כלי טיפול מקוריים, יצירתיים וחדשניים.
שיטתנו נכנסה בין היתר לאקדמיה ולכתב העת הישראלי לרפואת ילדים ((Israeli journal of Pediatrics).
¹אייל ציוני, מפתח שיטת הטיפול ומומחה למוטוריקה ויציבה/ אורטופדיה, מגיע מתחום שנקרא ‘רפואת-ספורט’, עם התמחות ספציפית במוטוריקה ויציבה (3 שנות התמחות) באגף לרפואת ספורט, המכללה האקדמית בוינגייט, נוסף על לימודי קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה בחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה וכן, התפתחות הילד בגיל הרך, ביה”ס לרפואה אוניברסיטת ת”א (לימוד המשך ברפואה). רקע אקדמי ומקצועי מלא לרשותכם בהמשך הדף.
אייל צבר ניסיון קליני של מעל 20 שנה, עם פיתוח מתמיד ויישום של מעל 4,500 (!) כלי טיפול מדעיים וחדשניים לספקטרום רחב של בעיות מוטוריות, יציבתיות, אורטופדיות, ו-טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים, זאת נוסף על חדשנות מדעית עניפה, כלומר רציונל מדעי חדש ותפיסות טיפול חדשניות לשורה ארוכה של הפרעות מוטוריות, אורטופדיות, יציבתיות וגם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ו- השמנת יתר בילדים.
נוסף על העיסוק הקליני, מרצה אייל על שיטתו לפורומים רפואיים שונים (הרצאות התפתחות הילד | ימי עיון התפתחות הילד | השתלמויות פיזיותרפיה | השתלמויות ריפוי בעיסוק | השתלמויות לגננות) נוסף על הרצאת ארגונומיה ויציבה לחברות הייטק, ארגונים, מוסדות ממשלתיים ועוד.
לאור התעניינות רבה מצד גורמים בחו”ל, בכלל זה משפחות המגיעות אלינו עם ילדיהן מעת לעת לטיפול (בעיקר מצפון אמריקה) בכוונתנו להתחיל בעתיד הקרוב בהעברת ידע לחו”ל (ארה”ב כיעד ראשון) ולהפוך את שיטת ‘Adaptive-Load’ לבינלאומית.
נשמח להציע לילדכם/ לכם את כלי הטיפול המתקדמים מסוגם בעולם, לטובת שיפור התפקוד הגופני בכל אחד מתחומי ההתערבות!
אייל ציוני – מבחר תגליות מדעיות (רקע אקדמי ומקצועי ממתינים לכם בסוף הדף)
◄שיטת מוטוריקל (Adaptive-Load) תרמה מגוון עצוּם (כאמור, מעל 4,500 עד כה*) של כלי טיפול מקוריים ומתקדמים לספקטרום רחב של לקויות, נוסף על שוּרה ארוכה של תגליות מדעיות/ תפיסות טיפוליות חדשות ומשמעותיות, המבוססות על מחקר מדעי וניסיון קליני עשיר (עשרות אלפי שעות טיפול בשיטת מוטוריקל).
התגליות החדשות אליהן הגענו בכל אחד מתחומי פעילותנו (התחום המוטורי, יציבתי, אורטופדי, הפרעות קשב וריכוז וגם השמנת יתר) משנות כמה מתפיסות העולם המרכזיות הקיימות ב- פיזיותרפיה ילדים ו- ריפוי בעיסוק ילדים (חלקן ראו אור במאמרו של אייל ציוני בכתב העת הישראלי לרפואת ילדים).
*פיתוח התפיסות והכלים נעשה יומיום, ללא לאות 🙂
תפיסות מדעיות מובילות בשיטתנו:
1. מוטוריקה: רציונל מדעי חדש ומנוּמַק ל- טיפול בסרבול מוטורי בילדים/ מבוגרים (לצד ביקורת על הטיפול השמרני בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק) וחלון הזדמנויות שנותר פתוח גם בגיל מבוגר (גם כן, בניגוד לתפיסה הרווחת כיום).
הפרעת סרבול מוטורי, זוכה במוטוריקל לטיפול מערכתי ומשולב:
I. שיפור קואורדינציה לילדים, על מרכיביה השונים (!) במגוון אדיר של כלים מקוריים, מתוחכמים, יצירתיים ומהנים (!)
II.לימוד מיומנויות ספורט ותנועה (כולל מיומנויות יומיומיות), עם גישה מדעית חדשה בלמידה מוטורית,
III. חיזוק שרירים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים גם כן בגישה חדשנית ובכלים בלעדיים!
2. אורטופדיה: הקשר הישיר (והנסיבַּתי) שבין הימצאות פרונציה של כף הרגל/ פרונציה בכף הרגל אצל ילדים/ pronated feet (בעיות אורטופדיות בכף הרגל, לעיתים בעלות פרוגנוזה שלילית* ושכיחות גבוהה במיוחד בקרב ילדים/ מבוגרים כיום**) לקשיי התנתקות מהקרקע (ילד שלא קופץ/ ילד שלא מצליח לקפוץ) ולעיתים אף לקשיים ב- שיווי משקל ולרמה כזו או אחרת של סרבול מוטורי כפועל יוצא מכך. החשיבות הקריטית ב- שיפור הניתור ילדים, כבר בגיל צעיר והתרומה האדירה לשיפור קואורדינציה ולרכישת מיומנויות המאפשרות האצה ושימור של מרכיב ההתנתקות לאורך זמן…
*פרונציה בכף הרגל אצל ילדים שאינה מטופלת בגיל צעיר, עלולה לגרור פציעות אורטופדיות עם השנים.
**טבענו בהקשר הנוכחי את המונח “פרונציה פונקציונלית”, כלומר פרונציה חיובית ותפקודית הקיימת אצל כולנו, המסייעת לנו לנוע באופן יעיל וחסכוני וכן בהעברת עומסים אל הקרקע ובמניעת פציעות.
3. אורטופדיה: תפיסה נוספת שלנו בהקשר הנוכחי, רובם המכריע של המקרים המוגדרים ע”י אנשי המקצוע (בכלל זה אורטופדים) כ- פלטפוס, הם למעשה פרונציה של כף הרגל!
שיטת מוטוריקל מציעה גם מבחר כלים בלעדיים, מדעיים וחדשניים לטיפול בפרונציה.
4. אורטופדיה/ יציבה: אנשים רבים (ילדים וגם מבוגרים) בעלי גמישות יתר במפרקים, סובלים מ- יישור יתר בברך (genu recurvatum). אותה גמישות יתר שוחקת את האספקט הקדמי של הברך ומשליכה כלפי מעלה גם על מנח האגן ומנח עמוד השדרה (בשל השפעות עקרון ביומכני בשם “שרשרת קינמטית“). הראייה התלת מימדית שלנו (מוטורית, יציבתית ואורטופדית גם יחד) איפשרה לנו לפתח כלים חדשניים המאפשרים לראשונה למטופל לשלוט על מנח הבירכיים שלו בקלות משמעותית (באופן כמעט אוטונומי לחלוטין) הן בעמידה סטטית והן בהליכה**, ולמנוע כניסה לא מבוקרת לאותו מנח מזיק של יישור יתר בברך!
* אותם כלים חדשניים, בעלי תרומה אדירה נוספת ל- שיפור היציבה בעמידה ובהליכה, ל- ייעול ההליכה מבחינה ביומכנית ולמניעת פציעות!
**תוכלו ללמוד בדף יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה על מהות הקושי בבקרה/ שימור מנח יציבתי ואורטופדי נכון של המפרקים בעת הליכה.
5. אורטופדיה/ יציבה: בהקשר הנוכחי, מצאנו כי ילדים בעלי יישור יתר בברך, המרבים בישיבת w (ישיבת w אצל ילדים) בד”כ על רקע גמישות יתר נוספת במפרק הירך, נמצאים בקבוצת סיכון משמעותית לפיתוח סיבוב כלפי חוץ של עצם השוק (external torsion of tibia) וסיבוב פנימה (פיצוי) של עצם הירך (Femoral anteversion), שינויים שלדיים המגדילים את זווית הברך (Q-angle) ויוצרים שחיקה מואצת באיזור הפיקה!
* ישיבת w אצל ילדים אצל ילדים שאינם סובלים מ- יישור יתר בברך, עשויה לחולל שינויים שלדיים דומים, רק במהלך/ סדר הפוך (סיבוב השוק כלפי חוץ בא כפיצוי לסיבוב הירך.. ). ראו גם סעיף 33 בהמשך הדף!
6. אורטופדיה/ מוטוריקה: חזרה לנושא פרונציה של כף הרגל, מצאנו קורלציה (מִתְאַם/ קשר ישיר) משמעותית בין דרגת/ מידת הקושי בשיווי משקל בילדים הסובלים מ- פרונציה של כף הרגל, לחומרת הקושי להתנתק מהקרקע, קורלציה דו כיוונית (באותם המקרים בהם הילד אינו נעזר בפיצוי ביומכני מזיק בעת שימור שיווי משקל…).
לפיכך, כשמשפרים במוטוריקל את יכולת ההתנתקות מהקרקע, משיגים שיפור (*) נלווה ומשמעותי גם במערכת שיווי המשקל (רווח כפול)! לפי הנחת היסוד המדעית שלנו, ילדים בעלי פרונציה של כף הרגל המתנתקים מהקרקע תוך שימוש בתבניות תנועה נכונות, מגייסים (ומחזקים אגב כך..) שרירים כדוגמת Tibialis posterior, שרירים שיעניקו לילד גם סיוע ביומכני חשוב בשמירה על שיווי משקל!
*נוסף על כך, ברשותנו כלי טיפול חדשניים ומובילים גם לטובת פיתוח שיווי משקל. מידע נוסף גם בהמשך הדף הנוכחי.
7. אורטופדיה/ מוטוריקה: ילדים הסובלים מ-metatarsus adductus*, בו זמנית עם פרונציה של כף הרגל, עשויים לסבול פחות מ- קושי בשיווי משקל, בשל יכולת טובה יותר של כף הרגל להתגבר על המומנט הפיזיקלי של הגוף בעת קריסת כף הרגל פנימה.
*עם זאת, metatarsus adductus, הינו מנח אורטופדי לקוי שלעיתים עשוי להוות בעיה (כדוגמת כפות רגליים פונות פנימה אצל ילדים/ הליכה עם הרגל פנימה).
8. מוטוריקה/ אורטופדיה: קיימת הנחת יסוד שגויה ב- פיזיותרפיית ילדים ו- ריפוי בעיסוק, לפיה ילד המסתובב בעת קפיצות על רגל אחת במַקום, עושה זאת בשל קושי בתכנון תנועה (קושי בתכנון תנועה אצל ילדים). מצאנו שרובם המוחלט של המקרים בהם הילד מסתובב אגב קפיצות, מקורם דווקא במומנט הסיבובי של עצם השוק (tibia) הנלווה ל- קריסת קרסול/ כף רגל שטוחה אצל ילדים (כף רגל שטוחה טיפול/ פלטפוס טיפול), מומנט סיבובי המועבר אל הקרסול בעת ביצוע הקפיצות!
9. אורטופדיה: מצאנו קורלציה (מִתְאַם/ קשר ישיר) בין חומרת/ מידת forefoot varus לחומרת הפרונציה המפצה. כלומר, forefoot varus משמעותי? – פרונציה כף רגל חמורה יותר!
10. אורטופדיה: תפיסה מדעית נוספת באותו הקשר:כל מצב של יתר פרונציה בקרסול (למעט פרונציה קלה מאוד) מחייב התערבות טיפולית, גם אם/ ובמיוחד באותם מצבים בהם תפקודו המוטורי של הילד נראה תקין לחלוטין!
11. מוטוריקה: אחד ממצאי מחקרנו בנושא היפוטוניה בילדים (עבודת המחקר של אייל במסגרת התואר השני) מעלה תהייה לגבי ההגדרה ‘היפוטוניה שפירה‘, כלומר היפוטוניה בעלת פרוגנוזה חיובית (כזו שאמורה להסתדר/ להחלים מעצמה), הגדרה בעייתית מאוד המשמשת עד היום, למרות שמחקרנו וגם מחקרים רבים נוספים בעולם, מראים כי גם היפוטוניה קלה עשויה להשליך על התפקוד במשך כל החיים בהיעדר טיפול מערכתי ונכון!
שיטת מוטוריקל מציעה רציונל חדש, מ-ע-ר-כ-ת-י לטיפול בהיפוטוניה (טונוס שרירים נמוך מתח שריר נמוך מתח שרירים נמוך היפוטוניה אצל ילדים). מענה טיפולי מוביל למכלול הקשיים ה-
I מוטוריים,
II יציבתיים וגם..
III האורטופדיים הנלווים להיפוטוניה!
12. יציבה: שנת 2012 ושנות 2021-2022 הסתמנו במוטוריקל כשנת היציבה. תגליות מדעיות חשובות הפכו את שיטתנו למובילה ברמה העולמית גם ב- טיפול בבעיות גב.
פיתוח מדעי חשוב ביותר שלנו בתחום היציבה, הינו ‘עיקרון שלושת ההַגֲאים’ (Three steering wheels principle), מודל ביומכני מתקדם לטובת טיפול בלקויות יציבה סגיטליות (קיפוזיס/ גב כפוף/ לורדוזיס/ קיפוזיס לורדוזיס ועוד…), מודל זה מאפשר ביצוע remodeling (עיצוב מחודש) של עקומות עמוד השדרה/ יישור עמוד השדרה לבעלי ליקויי יציבה כדוגמת קיפוזיס, לורדוזיס מותני מוגבר/ לורדוזיס צווארי מוגבר. מודל שלושת ההגאים שלנו מסייע גם בהבנת המשמעות של יציבה נכונהו בארגון יציבה פשוט, עצמאי ויעיל ע”י ילדים/ נוער וגם מבוגרים. תרומה מכרעת נוספת של אותו מודל, באה לידי ביטוי בחיזוק שרירים יציבתיים עמוקים ומובהקים (שכמעט שלא ניתן לחזקם בדרכים אחרות!) וביישום קליני של מבחר תרגילי גמישות חדשניים לאיזורים בעייתיים (כדוגמת גב תחתון וצוואר).
13. יציבה/ ארגונומיה: קונספט חדשני בישיבה נכונה! ישיבה המפחיתה דרמטית את העומסים על עמוד השדרה ומאפשרת ביצוע מתיחה פסיבית (traction) של עמוד שדרה צווארי ומותני. בראייתנו המדעית, בני אדם ישבו אחרת בעתיד!
14. יציבה: טביעת המושג קואורדינציה יציבתית (בהיבט הטיפולי המעשי), מושג המהווה פריצת דרך ממשית ב- טיפול בבעיות יציבה, טיפול בבעיות אורטופדיות ו-טיפול בבעיות שיווי משקל ופיתוח מבחר כלים/ תרגילים מדעיים לשיפור קואורדינציה יציבתית לצד מודעות יציבתית בקרב ילדים/ מבוגרים בעלי:
- יציבה לקויה (גב כפוף/ קיפוזיס, בעיות יציבה, לורדוזיס ועוד…),
- הליכה כפופה– השגת יציבה נכונה בהליכה/ הליכה גב ישר
- חוסר שיווי משקל בהליכה/ אי יציבות בעמידה ועוד..
- קואורדינציה יציבתית חשובה מאוד גם לבעלי בעיות אורטופדיות בכף הרגל (כדוגמת rearfoot varus המופיע יחד עם רגלי איקס (genu valgus) וכן, forefoot varus המפוצה ע”י קריסה של כף הרגל/ pronated feet ועוד..
15. מוטוריקה/ יציבה: מצאנו גם קורלציה (קשר/ מִתְאַם) משמעותית בין קשיי קואורדינציה ילדים (הפרעת סרבול מוטורי | סרבול גופני | מסורבלות מוטורית) ל- קואורדינציה יציבתית נמוכה. כלומר, ילדים (וגם מבוגרים) בעלי סרבול מוטורי, עשויים להתקשות יותר בתכנון (בסנכרון נכון של המפרקים) לטובת השגת יציבה נכונה.
16. יציבה: בדומה לקיצור שרירים/ קיצור רקמות פיזיולוגי המתהווה ברגליים במהלך שנת הלילה אצל הסובלים מ- בעיות אורטופדיות,כדוגמת pes equinus, או אצל אנשים הסובלים מתהליך דלקתי בכף הרגל (plantar fasciitis) מצאנו כי בעיות יציבה אצל ילדים/ בעיות יציבה אצל מבוגרים, הכוללות את המוטיב של מה שאנו מכנים ‘שמיכה קצרה’/ קיצור בזוקפיי גב עמוקים* (רוב מצבי יציבה לקויה כיום אצל ילדים/ מבוגרים, כוללים מרכיב של קיצורי שרירים…), אותן בעיות יציבה נוטות להחמיר לא רק בשעות היום (כתוצאה ממכלול של גורמי סיכון בהם שימוש מוגבר במסכים, הרגלי יציבה לא נכונים, ארגונומיה לקוייה,רפיון שרירי יציבה ועוד..), אלא גם במהלך שנת הלילה**! גם תפיסה חדשנית זו, משנה באופן דרמטי את ההתייחסות בעת טיפול בבעיות גב במוטוריקל ומן הסתם, מבטיחה תוצאות טיפול טובות יותר!
*טונוס שרירים הנשלט ע”י מערכת העצבים המרכזית, מכניס אותנו לפרקי זמן משתנים במהלך השינה, למנחי יציבה לא נכונה בעיקר בעמוד השדרה הצווארי (הגדלת לורדוזיס צווארי). בנוסף, מנח הירכיים ביחס למנח האגן, הן בשינה על הגב (מנח supine) והן על הבטן (מנח prone) מביא אותנו להגדלת הלורדוזיס המותני ((לורדוזיס גב/ לורדוזיס טיפול).
**בניגוד לתפיסה הרווחת בפיזיותרפיית ילדים, לפיה אנו זקופים יותר בתחילת היום, משום שכח הכובד אינו רלוונטי במהלך שנת הלילה…
17. יציבה: ההשערה המדעית שלנו בהקשר לטונוס הזוקפים הצוואריים, היא הצורך של מרכזי המוח הגבוהים לפתוח נתיב אוויר (Airway) כדי לאפשר נשימה חופשית בזמן השינה ולמנוע סגירת אותו נתיב אוויר (דבר שעלול לגרום למצוקה נשימתית/ מחסור בחמצן).
הסבר נוסף לאותה יציבה לקויה במהלך שנת הלילה הוא שאותם שרירים שהתקצרו במהלך היום בעת שעבדנו עם הסמארטפון/ טאבלט (לדוג’) מפעילים כוחות משיכה על השלד כדי להישאר באותו מנח מקוצר גם כשאנחנו ישנים. במילים אחרות, רקמה שנמצאת במצב מקוצר (גם בהיעדר השפעת כוח הכובד) נוטה לאמץ את המצב המקוצר שלה ומוסיפה להתקצר.
למידע נוסף ראו: ‘הרגלי היציבה שלנו הולכים לישון איתנו‘.
18. יציבה: פיתחנו טסט קליני חדש*, המאפשר למטפל למדוד/ לכמת (מלשון כמוּת) באופן פשוט ומדויק את חומרת אותה’שמיכה קצרה’ (קיצור בזוקפיי גב עמוקים) דבר המאפשר מעקב שוטף אחר התקדמות הטיפול, מאפשר לגייס את המטופל (ילדים/ מבוגרים) כשותף פעיל בהשגת היעד (מסייע למטופלים להבין את המכניזם הלקוי המשמעותי ביותר ביציבה שלהם וכיצד ניתן להילחם בו).
*כוונה עתידית שלנו לפתח סטנדרטיזציה עבור אותו טסט קליני ולהפוך אותו לטסט אבחוני בינלאומי ב- פיזיותרפיה/ אורטופדיה.
19. טסט קליני נוסף שפיתחנו, מאפשר למטופלים בעלי לורדוזיס מותני מוגבר (היפר לורדוזיס | היפר לורדוזיס טיפול) לזהות באופן מובהק את התמורות (השינויים החיוביים) באורך השרירים iliopsoas ו- rectus femoris, אותן תמורות המאפשרות סוף סוף להשיג יציבה נכונה, מבלי להשתמש בפיצוי מזיק של לורדוזיס מותני מוגבר.
20. יציבה: בעידן הנוכחי, כל ילד חייב לעבור אבחון יציבה אחת לשנה (ובעיקר בגיל הצמיחה המואצת לגובה). הסבר מדויק לכך בדף אבחון ליקויי יציבה.
21. יציבה: בדומה למושג Sway back posture בפיזיותרפיה המתאר עמידה רפויה, טבענו מושג חשוב נוסף: Sway chin posture (“הסעת סנטר קדימה”), דפוס יציבה לא נכונה בעל שכיחות גבוהה ביותר באוכלוסיה, המאפיין את היציבה של דור הסמארטפונים והטאבלטים של ימינו. הסעת סנטר קדימה הינה בראש ובראשונה פועל יוצא של קיפוזיס מוגבר אצל ילדים/ מבוגרים. ראו: קיפוזיס טיפול.
22. עדיין בתחום היציבה, לתובנה הבאה נעניק את הכותרת: “פרדוקס השימוש ב-סיבוב אגן לפנים בעת טיפול ביציבה“.
התפיסה הבאה שלנו, משנה גישה טיפולית רווחת מאוד, לפיה סיבוב אגן לפנים (APT) מהווה טריגר ל יציבה זקופה, ומכאן לכאורה החשיבות הרבה בשימוש בו בעת טיפול בקיפוזיס/ טיפול בקיפוזה (טיפול בגב כפוף).
ובכן לשיטתנו, לא רק ששימוש מוגזם באגן (סיבוב אגן לפנים) לטובת השגת יציבה זקופה אינו מועיל ומהווה אשליה אופטית (יציבה זקופה למראית עין בלבד…), הימצאות במצב סיבוב אגן לפנים מפחית במידה ניכרת (כמעט מנטרל) את פעולתם של שרירי יציבה חשובים ביותר (כדוגמת זוקפי גב עמוקים, multifidus…), שרירי יציבה קלאסיים שייעודם הוא שמירה על גב זקוף, ובכך למעשה מחליש אותם!
שימו לב, לתפיסתנו שימוש מוגזם בסיבוב אגן לפנים מגביר דרמטית את הפוטנציאל לפתח דפוס יציבה לקויה כדוגמת קיפוזיס (קיפוזיס גבי מוגבר | קיפוזיס בולט | קיפוזיס מוגבר) או קיפולורדוזיס (קיפוזה לורדוזה) יתרה, שימוש בלתי מבוקר ב- סיבוב אגן לפנים בעת טיפול בקיפוזיס/ טיפול בגב כפוף או בישיבה על כסא ברכיים, מעמיס בצורה יתרה על הגב התחתון ועלול לגרום ל- כאב גב תחתון ונזקים פוטנציאליים נוספים…
23. יציבה: תפיסה נוספת חשובה בתחום היציבה ומנח האגן בעת ההליכה: ידוע כי סיבוב אגן לאחור (PPT) מתבצע בשיתוף פעולה (Force couple) של שרירי הבטן ושרירי הישבן. לתפיסתנו, יש חשיבות רבה בעת הליכה לגיוס משמעותי יותר של שרירי הישבן, מטעמים במיומכניים וקואורדינטיביים כאחד! ברשותנו כלים חדשניים המלמדים את המטופל (ילדים/ מבוגרים) כיצד לגייס את שרירי הישבן באופן כמעט פסיבי/ אוטונומי ופשוט, לייעל את ההליכה ולהפחית את העומסים על הגב והשלד באופן כללי!
*יתרון נוסף יקר ערך, הצומח לכל מטופל בעל גמישות יתר בברך (וכמוזכר בסעיף מס’ 4 לעיל) הוא מניעה פשוטה ואוטומטית של נעילת ברכיים, הן בעמידה סטטית והן בהליכה!
למידע נוסף (בהקשר היציבתי)
24. כאמור, בשל הצורך החשוב כ”כ, של גיוס שרירי בטן בו-זמנית עם שרירי ישבן וירך אחורית ב- Force couple (“צימוד כוחות”) לטובת התמודדות עם לורדוזיס מותני מוגבר, זאת ועוד, לאור הבנתנו שלא קיימים בשדה הקליני כלים המאפשרים לחזק את הקואורדינציה השרירית הזו בין אותן קבוצות שרירים בתרגילי פיזיותרפיה, פיתחנו כלים יוצאי דופן להשגת היעד החשוב הזה!
25. מוטוריקה: שנת 2013 וגם שנת 2018 הסתמנו במוטוריקל כשנות שיווי המשקל. לאחר שנים של פיתוח אינטנסיבי, הבאנו לעולם מבחר ענק של כלים מתוחכמים, “פורצי דרך”, המאפשרים לראשונה פיתוח שיווי משקל מערכתי ומשולב*, גם בילדים/ במבוגרים הסובלים מ- לקויות אורטופדיות (בעיות אורטופדיות בילדים/ במבוגרים, כדוגמת פרונציה של כף הרגל, כפות רגליים פונות פנימה, foot varus, פלטפוס ברגל ועוד…).
לידיעתכם, רוב קשיי/ בעיית שיווי משקל ילדים, מקורם ב- פרונציה של כף הרגל. אנו במוטוריקל נחשבים חלוצים (המקום היחיד בעולם) בפיתוח מבחר כלי טיפול מתקדמים לשורש הבעיה כחלופה אמיתית למדרסים (בעלי פוטנציאל שלילי ומזיק, ראו מידע בדף פרונציה של כף הרגל..).
שיפור שיווי משקל במוטוריקל מתבסס על מערכות התחושה והתנועה הבאות:
- מערכת וסטיבולרית (רמה פיזיולוגית)
- תפקוד מערכת תחושה עמוקה (רמה פיזיולוגית)
- תפקוד מנגנוני יציבה, כדוגמת יציבות שרירית מפרקית/ muscle co-contraction (רמה פיזיולוגית-ביומכנית)
- תפקוד חשוב של קואורדינציה יציבתית (רמה פיזיולוגית-ביומכנית)
- שינוי מנח אורטופדי/ יציבתי של כפות הרגליים (!) ו- שיפור יכולת התנתקות מהקרקע! (רמה ביומכנית). ראו גם: ילד לא קופץ | הילד לא מצליח לקפוץ | שיפור הניתור לילדים | לימוד קפיצה על רגל אחת),
- שיפור היציבה (גב כפוף יציבה לקויה יציבה לא נכונה יציבה נכונה יציבה נכונה ילדים שיפור היציבה הרגלי יציבה)
- פיתוח תיאום (אינטגרציה בין חושית) יעיל בין סך המערכות (קשור גם ל- אינטגרציה סנסורית/ אינטגרציה סנסומוטורית)…
*תרגילים לשיפור שיווי משקל כללי (סטטי/ דינמי), לצד שיווי משקל פונקציונלי (בעת טיפוס במדרגות/ לימוד רכיבה על אופניים / לימוד רולר בליידס לילדים/ לימוד קארבר/ לימוד סקייט בורד (לימוד סקייטבורד לימוד רכיבה על סקייטבורד לימוד סקיטבורד לימוד נסיעה על סקייטבורד לימוד החלקה על סקייטבורד) ועוד…
26. מוטוריקה/ יציבה: האם אתם דורכים בצורה נכונה על כף הרגל בעת עמידה או הליכה? קשה מאוד לענות על השאלה הזאת, משום שאף אחד מאיתנו אינו יודע או יכול לדעת כיצד מתפזר משקל הגוף על כפות הרגליים (ללא קשר לסוג הנעליים או למדרסים יקרים שרכשתם ממיטב כספכם, תתפלאו לשמוע).אז מעבר לעובדה ש- יציבה לא נכונה/ אסימטרית על כף הרגל עלולה להשליך על היציבה הכללית שלנו*, רבים מאיתנו מגלים את התשובה לשאלה זו רק לאחר שחווים פציעות אורטופדיות כאלה ואחרות.
בדיוק מסיבה זו, טבענו את המושג “שיווי משקל אנטומי“.
שיווי משקל ילדים/ שיווי משקל למבוגרים לתפיסתנו, אינו נמדד רק בפרק הזמן בו מצליחים לשמר אותו (בעת עמידה על רגל אחת וכו’). לידיעתכם, אחוז גבוה באוכלוסיה, בכלל זה ילדים וגם מבוגרים בעלי בעיות אורטופדיות* כדוגמת פרונציה של כף הרגל או foot varus, מסוגלים לשמר שיווי משקל תוך העמסת משקל לא נכונה/ א-סימטרית ומזיקה על כף הרגל/ הקרסול (תוך ביצוע “טריקים ביומכניים” כאלה ואחרים, כדוגמת ‘איזון מומנטים’ פיסיקלי).
במוטוריקל כלים חדשניים ומתקדמים לטובת שימור שיווי משקל בריא (אנטומית) ונכון/ סימטרי עבור המפרקים בעת עמידה, הליכה, טיפוס במדרגות ועוד!
*גם ילדים או מבוגרים שאינם סובלים מבעיות אורטופדיות מובהקות, עשויים לפתח בעיות/ פציעות אורטופדיות (נרכשות) עם השנים, עקב שיווי משקל שאינו מאוזן/ אינו סימטרי!
27. מוטוריקה: עיקרון הפונקציונליות (ספציפיות) בעת שיפור קואורדינציה כללית (בדומה לעיקרון דומה בפיתוח כח). למרות שלכל אחד ואחת מאיתנו נחוצה קואורדינציה כללית ברמה סבירה (לטובת תפקוד יומיומי תקין…), זקוקים אנו גם לאותה קואורדינציה פונקציונלית (קואורדינציה תלויית פונקציה/ מטלה מובחנת).
28. קשב וריכוז: טיפול חדשני בהפרעת קשב וריכוז אצל ילדים (טיפול בהפרעות קשב וריכוז) טביעת והבאת משמעות מעשית למושג ‘זיכרון עבודה מוטורי‘ (motor working memory) אצל ילדים ונוער. טיפול בעזרת מבחר תרגילים מהנים ומאתגרים (!) המפתחים נוסף על זיכרון עבודה (כללי/ מוטורי) גם סט רחב של פונקציות ניהוליות (executive functions) בהן: תכנון והתארגנות, בקרה ומשוב עצמיים, פיתרון בעיות, ויסות עצמי, שימת לב לפרטים ועוד ועוד.. (מרכיבי תפקוד לקויים/ חלשים ב- הפרעת קשב וריכוז ילדים/ מבוגרים…). לחצו: טיפול בהפרעות קשב וריכוז.
29. השמנת יתר: גישה חדשנית ופורצת דרך ב-טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים (השמנה בילדים השמנה ילדים השמנת יתר אצל ילדים). לראשונה בעולם- כאן במוטוריקל, טיפול פיזיולוגי-יציבתי-אורטופדי-מוטורי משולב:
I. חיזוק שרירים, שיפור חילוף חומרים וסיבולת לב-ריאה (רמה פיזיולוגית)
II.הקטנת ה- לורדוזה מותנית (רמה ביומכנית/ יציבה)
III. טיפול בבעיות אורטופדיות רלוונטיות, כדוגמת פלטפוס ברגל ו- פרונציה של כף הרגל (רמה אורטופדית)
IV.העצמה מוטורית(רמה מוטורית/ חברתית/ רגשית).
30. מוטוריקה: רציונל חדש ב- למידה מוטורית יעילה: למידה היררכית, רב מימדית, המעניקה למטפל מרחב תמרון כמעט אינסופי, ומאפשרת ללמד גם את הילד המסורבל ביותר, בעל הפרעות קשב וריכוז נלוות, מגוון רחב של מיומנויות (לימוד כדורסל, לימוד כדורגל, לימוד רכיבה על אופניים לילדים, לימוד רולר בליידס לילדים, לימוד קפיצה בחבל, לימוד רולר סרפר לימוד סקייטבורד לימוד קארבר ועוד ועוד…).
31. מוטוריקה: תפיסה חדשנית בנושא חיזוק שרירים. (לחצו:חיזוק שרירים לילדים | חיזוק חגורת כתפיים לילדים | שרירים חלשים אצל ילדים | חיזוק חגורת הכתפיים לילדים). חיזוק שרירים פונקציונלי (לכל מטרה, כדוגמת כתיבה, שיפור סגנון ריצה, שחייה, שיפור היציבה ועוד ועוד..), חיזוק מדעי, ברזולוציה מדויקת וכל שריר/ קבוצת שרירים בגוף…
32. מוטוריקה: פיתוח מדעי נוסף בהקשר של חיזוק שרירים– פיתחנו מעין “סנסור”/ חיישן פיזיולוגי, המאפשר לנו לדעת ברמה מדעית ומדויקת בעת חיזוק שרירים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים באיזו מידה ילדכם מתאמץ, ועד כמה אמירות כגון “קשה לי”/ “אינני יכול”/ “אינני מצליח” הינן אמירות סרק הנובעות מויתור עצמי ותו לא.. אותו חיישן פיזיולוגי מאפשר לנו גם לחזק את השרירים באופן אבסולוטי ולמקסם את תוצאות הטיפול, ללא סכנת פציעות!
33. תפיסה חדשנית ביחס לקשר שבין אוטיזם בתפקוד גבוה בילדים (אוטיזם בתפקוד גבוה טיפול) ל- דיספרקסיה מוטורית.
מחקרים רבים תהו על הקשר שבין אוטיזם/ ASD ל- דיספרקסיה/ סרבול מוטורי. רוב החוקרים מעלים את ההקשר הגנטי, או שטוענים שהקשר בין שתי ההפרעות אינו ידוע (“אידיופטי”). שימו לב, לתפיסתנו, היפוטוניה היא החוט המקשר בין אוטיזם לדיספרקסיה!
כשם שהפרוגנוזה (“תוצאה”/ “השלכות עתידיות”) של היפוטוניה בכלל האוכלוסיה כוללת סרבול מוטורי, כך אותה היפוטוניה הקיימת בקומורבידיות (“בו זמנית”) עם אוטיזם (ASD) היא זו ה”מייצרת” דיספרקסיה/ סרבול מוטורי.
34. מוטוריקה: מבחר כלים בשיטתנו, עושים שימוש נרחב ומתוחכם במערכות תחושה תומכות, כפיצוי ללקויות במערכות אחרות. כך לדוגמא, בעת טיפול בילד הסובל מ- אומדן מרחק לקוי בשל בעייה ראייתית, נעשה שימוש פונקציונלי ומבוקר במערכות תחושה תומכות כדוגמת מערכת קינסטטית (תחושה עמוקה), מערכת טקטילית (מגע) ומערכת אודיטורית (שמיעתית).
דוגמא נוספת, ילדים הסובלים מבעיות במערכת התחושה הפרופריוצפטיבית* (המערכת הפרופריוצפטיבית), נהנים ממבחר תרגילים/ כלים המערבים את המערכת האודיטורית והויזואלית. גיוס נרחב של מערכות תחושה תומכות, לצד שימוש במבחר אסטרטגיות קוגניטיביות, כל אלה מאפשרים לילד בעל לקות משמעותית להגיע לתפקוד תחושתי-עצבי מוטורי תקין ולקצור הישגים ספורטיביים!
*בד בבד עם שימוש במערכות תחושה תומכות/ מפצות, ברשותנו מבחר אדיר של כלים חדשניים לטובת איזון/ שיפור הויסות החושי/ שיפור ספציפי בתפקוד מערכת תחושתית זו או אחרת, הסובלת מחסר תחושה או תחושתיות יתר.
35. מוטוריקה/ אורטופדיה: כלים חדשניים לשינוי/ דיכוי תבניות תנועה שגויות ו’עירור'(Nerve facilitation) שרירים ומסלולים עצביים חדשים ונכונים. כך לדוגמא, טיפול ברגלי X או טיפול ב- יישור יתר בברכיים / טיפול ב-כפות רגליים פונות פנימה במוטוריקל כולל תרגילים מתוחכמים לשינוי תבניות הפעולה השגויות של השרירים היציבתיים, ועירור/ אקטיבציה מחודשת של קבוצות שרירים משמעותיות שהוזנחו משך זמן רב בעת הימצאות במנח היצבתי השגוי.
למידע נוסף ראו: רגלי X, רגלי x טיפול, רגלי איקס, טיפול ברגלי x, פשיטת יתר בברכיים, פשיטת יתר בברך, יישור יתר בברך, יישור יתר בברכיים, יישור יתר ברך, נעילת ברכיים, נעילת ברך / genu recurvatum , כף רגל נוטה פנימה בהליכה הליכה עם הרגל פנימה רגליים פונות פנימה ילדים, כפות רגליים פונות פנימה אצל ילדים, כף רגל פונה פנימה, כפות רגליים פונות פנימה הליכה עם רגליים פנימה כף רגל נוטה פנימה (pigeon toe intoeing toe in position) בעיות אורטופדיות בילדים בעיות אורטופדיות נפוצות בעיות אורטופדיות כף רגל בעיות אורטופדיות בכף הרגל.
36. מוטוריקה/ יציבה: ישיבת w אצל ילדים, מנח יציבתי שכיח מאוד אצל ילדים וגם שנוי במחלוקת עדיין, הן בספרות המקצועית והן בקרב אנשי מקצוע (אורטופדים וגם פיזיותרפיסטים). במהלך שנים רבות של ניסיון קליני במוטוריקה, אורטופדיה ויציבה, מצאנו כי ישיבת w ממושכת מגבירה באופן דרמטי את הסיכון לאחת או יותר מהלקויות הבאות:
- מנח רגלי איקס בילדים*,
- פרונציה של כף הרגל*
- מנח כפות רגליים פונות פנימה אצל ילדים*,
- מתיחת/ החלשת רצועה בברך (medial collateral ligament),
- החלשת שרירי יציבה
- וגם קושי בחציית קו אמצע**.
רשימה מלאה של הלקויות מופיעה בדף היפוטוניה | היפוטוניה וגמישות יתר | גמישות יתר אצל ילדים
*לקויות אלה עשויות להשפיע באותן שלילי על תפקודים מוטוריים כדוגמת התנתקות מהקרקע, שיווי משקל, ריצה…
**קושי בחציית קו אמצע עשוי להשפיע באופן שלילי על תפקודים יומיומיים ואקדמיים, כדוגמת לבישה עצמאית, כתיבה, גזירה במספריים…
37. אורטופדיה/ יציבה: בהמשך לפיתוח ויישום כלי טיפול חדשניים לטובת בעיות אורטופדיות אצל ילדים (בכלל זה בעיות אורטופדיות בברך) ופיתוח מדעי נרחב גם בתחום בעיות יציבה אצל ילדים (בעיות יציבה בעמוד השדרה), מצאנו קורלציה משמעותית בין מנח רגלי X / רגלי איקס למנח יציבתי של לורדוזיס מותני מוגבר.
למידע נוסף ראו: לורדוזיס טיפול, היפר לורדוזיס מותני, לורדוזיס יתר, יישור לורדוזיס מותני | בעיות יציבה ילדים, בעיות יציבה בגיל ההתבגרות, בעיית יציבה.
38. רציונל מדעי חדש ומערכתי לטובת טיפול בגיד אכילס קצר (גיד אכילס קצר אצל ילדים/ גיד אכילס קצר אצל מבוגרים) הכולל:
- רמה ביומכנית: מבחר תרגילי מתיחה חדשניים הן לגיד אכילס והן לקבוצות שרירים רלוונטיות,
- רמה מוטורית- יציבתית: תרגילי חיזוק שרירים חדשניים לקבוצות שרירים אנטגונטיסיות,
- רמה פיזיולוגית- איזון ויסות חושי,
- רמה עצבית- שינוי תבניות תנועה והשגת בקרה תנועתית נכונה,
- רמה רגשית- שיפור בטחון עצמי אצל ילדים ו- שיפור היציבה.
39. עדיין בנושא גיד אכילס קצר ו- הליכה על קצות האצבעות ילדים/ הליכה על קצות האצבעות מבוגרים, אנשי מקצוע רבים בהם אורטופדים ואף פיזיותרפיסטים שוגים לעיתים קרובות באבחנה/ בקביעה הנחרצת “לא נראה קיצור בגיד אכילס“, בעת שהמטופל/ת המגיע/ה אליהם מדגיימים הליכה תקינה לכאורה, הכוללת דריכה על העקב.
לתפיסתנו, מעבר לאבחון קליני (אבחון מוטורי | אבחון יציבה | הערכה אורטופדית) הכולל בין השאר בדיקת טווחי תנועה אקטיביים ופסיביים, יש לשים לב שהמטופל אינו מבצע “טריק ביומכני” של הסעה (sway) של האגן לאחור, במטרה להטות את המשקל של הגוף אל העקבים באופן מלאכותי, דבר המתאפשר לרוב על אף אותו קיצור בגיד אכילס (קיצור בגיד אכילס אצל ילדים/ מבוגרים | קיצור בגיד אכילס טיפול).
ילדים/ מבוגרים המרבים בהטייה של משקל הגוף לאחור בעמידה או הליכה הן בעת אבחון או ביומיום (כדי “לְרַצוּת” את ההורים המעירים להם בלי הרף) עלולים לייצר נזקים לטווח הארוך הן ברמה האורטופדית והן ברמה היציבתית!
מעבר לעובדה שאנו במוטוריקל ערים לכל אותם “טריקים ביומכניים” הבאים “למסך” על גיד אכילס קצר,, פיתחנו מגוון אמצעים לטובת אבחון הליכה/ בדיקת הליכה לילדים/ למבוגרים “נקייה” יותר (כלומר, אובייקטיבית יותר).
40. יציבה: שיפור יציבה באמצעות שחייה, האמנם? תפיסה חדשנית זו שלנו לא זו בלבד שמטילה ספק ביכולת להשיג תיקון יציבה באמצעות שחייה, אלא אף מצביעה על נזקים פוטנציאליים העלולים להיגרם ליציבה בסגנונות שחייה מסוימים ובקונסטלציה מסוימת.
מידע נרחב בדף גב כפוף ובדף לורדוזיס מותני מוגבר | טיפול בלורדוזיס | לורדוזיס טיפול.
41. תגליות מדעיות נוספות ייסקרו בקרוב!
It‘s all about
!innovation
*במילים אחרות.. חדשנות מדעית, זהו שם המשחק!
אודות אייל ציוני:
אייל ציוני, רווק, תושב כ”ס (בת- ים במקור)
רקע אקדמי:
- לימודי תעודה (דו-שנתי): התפתחות הילד בגיל הרך, בית הספר לרפואה אוניברסיטת ת”א (לימודי המשך ברפואה).
- תואר שני (MA) בהצטיינות עם התמחות בלקויות למידה, תכנית התמחות הכוללת קורסים רבים במדעי המוח (אוניברסיטת חיפה).
- לימודי קינזיולוגיה (“תורת התנועה” בהיבטים של יציבה ואורטופדיה) ופתוקינזיולוגיה (לקויות במע’ התנועה) בחוג לפיזיותרפיה, אוניברסיטת חיפה.
- אייל זכה במלגת הצטיינות על מחקרו (אוניברסיטת חיפה, בשיתוף המכון להתפתחות הילד בקופ”ח מכבי, מחוז דן) בנושא היפוטוניה קונגניטלית שפירה (רפיון שרירים אצל ילדים). לחצו על הקישור היפוטוניה וגמישות יתר למידע על כלי הטיפול הבלעדיים שלנו, קראו מאמר היפוטוניה או, ראו פוסטר מחקר מצורף.
- אייל הציג את מחקרו בשני כנסים מדעיים חשובים: כנס בינלאומי בצרפת בנושא מוטוריקה ויציבה, International Society for Posture and Gait Research / ISPGR 2005) ו- כנס העמותה הישראלית להתפתחות הילד ושיקומו (חיפה, 2004).
- ממצאי מחקרו של אייל התפרסמו אף בכתב העת היוקרתי Gait & Posture (גיליון june 2005).
- תואר ראשון עם התמחות בשני תחומים באגף לרפואת ספורט במכללה האקדמית בוינגייט: לקויות מוטוריות ו- לקויות יציבה/ יציבה לקויה בקרב ילדים/ מבוגרים.
- קורס מאמני כדורסל בכירים (דו-שנתי), במסגרת לימודי התואר הראשון במכללה האקדמית בוינגייט, בהובלת רלף קליין (ז”ל) המאמן האגדי של קבוצת מכבי ת”א.
ניסיון מקצועי:
- אייל פיתח שיטת טיפול מקורית וחדשנית, שיטת מוטוריקל (‘Adaptive Load‘), בעלת רציונל מדעי ברור וניסיון קליני מוכח, לספקטרום רחב של לקויות מוטוריות-התפתחותיות, יציבה לקויה, בעיות אורטופדיות אצל ילדים (בעיות אורטופדיות בברך/ בעיות אורטופדיות בכף הרגל), הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים והשמנת יתר אצל ילדים ונוער. שיטת מוטוריקל ביססה את מעמדה בשנים האחרונות כשיטת הטיפול המובילה בתחום התפתחות הילד וזכתה לאמונם של בכירי רופאי הילדים, נוירולוגים, פיזיותרפיסטים, מרפאות בעיסוק, פסיכולוגים ועוד…
- שיטתו של אייל תרמה שורה ארוכה של תגליות מדעיות חדשות ומשמעותיות ביותר, המבוססות על מחקר מדעי וניסיון קליני עשיר ומגוון, תגליות המשנות כמה מתפיסות העולם המרכזיות הקיימות בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק (מידע נרחב לעיל).
- מאז שנת 1997 מטפל בהצלחה יתרה במאות ילדים ובני נוער. אייל צבר ניסיון של עשרות אלפי שעות טיפול בשיטתו במגוון רחב ועשיר של לקויות/ הפרעות!
- מאמר אודות שיטת מוטוריקל, פרי עטו של אייל, התפרסם בכתב העת הישראלי לרפואת ילדים (לחצו לקריאה: הצגת שיטת מוטוריקל- מאמר בגיליון פב’ 2011 של כתב העת הישראלי לרפואת ילדים (Israeli journal of Pediatrics).
- אייל מרצה על שיטתו לפורומים של רופאי ילדים, נוירופדיאטרים, פיזיותרפיסטים, מרפאות בעיסוק, פסיכולוגים התפתחותיים, מורים, גננות וגם הורים.
- עוד הרצה על שיטתו במכללה האקדמית בוינגייט (ביה”ס להשתלמויות) לסטודנטים המתמחים ב ספורט טיפולי לילדים/ התעמלות טיפולית לילדים/ ספורט טיפולי לימודים/ ספורט טיפולי לילדים לימודים/ לימודי ספורט טיפולי לילדים/ טיפול בתנועה לילדים.
- נוסף על כך, מרצה אייל לחברות הייטק בנושאי ארגונומיה ישיבה נכונה | ארגונומיה מחשב . לחצו: הרצאת ארגונומיה.
- שיטת מוטוריקל (‘Adaptive Load‘) הוכרה רשמית גם ע”י חברת הביטוח “מדנס”, ניהול סיכונים ברפואה (במסגרת פוליסת ביטוח אחריות מקצועית רפואית) כבר משנת 2006 !
- לאחר שנים רבות של השקעה ופיתוח נמרצים, הקים תכנית הכשרת מטפלים בתנועה בשיטת מוטוריקל (‘Adaptive Load‘). לחצו: מוטוריSchool: הכשרת מטפלים בתנועה (לימודי טיפול בתנועה לימודים טיפול בתנועה טיפול בתנועה לימודים תרפיה בתנועה לימוד תרפיה בתנועה קורס טיפול בתנועה תרפיה בתנועה לימודים ספורט טיפולי לימודים טיפול בתנועה לימודי תעודה).
- אייל הוזמן לכתוב מאמרים, כתבות ומספר טורים על שיטתו, ועל מבחר נושאים בתחום התפתחות הילד, בכתבי עת, עיתונים ואתרי אינטרנט שונים.
- אייל התנדב במשך מספר שנים במד”א וכמו כן בעבודה במחלקה נוירוכירורגית בבי”ח איכילוב בת”א, לפני הגיוס לצה”ל ועד תחילת התואר הראשון.
- אייל החל את דרכו המקצועית בעיסוק בשני תחומים מרכזיים: 1. מאמן כושר אישי לילדים ו- מדריך חדרי כושר (אימון כושר אישי לילדים, אימון כושר גופני לילדים, פיתוח כושר גופני לילדים, מדריך כושר אישי לילדים, שיפור כושר גופני לילדים) ו- 2. לימוד מיומנויות: מדריך רכיבה על אופניים | מדריך רולר בליידס | מדריך סקייטבורד.
- אייל עסק גם בהכנת בני נוער (תלמידי שביעית ושמינית) לגיוס ביחידות מובחרות בצה”ל (קורס הכנה לגיוס, שנתמך ע”י חברת נייקי/ “Nike” בזמנו) במשך מספר שנים!
- זאת ועוד, לאור תגובות חמות מצידכם הגולשים, משקיע אייל משאבי זמן אינסופיים בפיתוח אתר מוטוריקל, בבנייה ועדכון רציף של התכנים המגוונים בהם פגשתם/ תפגשו באתר. לידיעתכם, מעל 120 דפים עומדים לרשותכם. אנו שוקדים כעת על העלאת כלל הדפים לאתרנו החדש!
לעניין זה, אתר מוטוריקל מהווה פלטפורמה נהדרת להרחבת ידע מקצועי לאנשי מקצוע, בהם רופאי ילדים, פיזיותרפיסטים, מרפאות בעיסוק, פסיכולוגים קליניים, גננות, מורים ועוד ועוד!
מוזמנים גם אתם לבקר בדפים הרבים (גם אלה שטרם עלו מאתרנו הישן), להעמיק בקריאה ולהעשיר את הידע במגוון נושאים מוטוריים, אורטופדיים, יציבתיים ועוד
- דוגמא אישית: כספורטאי נלהב (ריצה תחרותית למרחקים ארוכים, רכיבה על אופניים, כדורסל, החלקה על רולר בליידס, לימוד קארבר, חדר כושר ועוד…) מעניק אייל השראה לילדים ומסייע להם להתחבר לספורט בעצמם!
- שירות צבאי כמדריך כושר קרבי ביחידה בדרום לבנון (טרום נסיגה), והמשך באותו תפקיד בשירות מילואים בחיל האוויר (בכלל זה, הכנת יחידות מובחרות לאליפות צה”ל בכושר קרבי, אליפות צה”ל למפקדים, הכשרת מדריכי חדר כושר ועוד..).
- כאמור, שיטת מוטוריקל כוללת מבחר עצום של כלי טיפול חדשים ומקוריים, נוסף על תפיסות טיפוליות חדשות, כאשר מילת המפתח בכל הסטארט-אפ שלנו היא יצירתיות!.
אותה יצירתיות מתועלת בשנים האחרונות גם לטובת מיתוג עסקי / מיתוג לעסק–קופירייטינג. דוגמאות רבות ל- סלוגנים תמצאו הן בדפים השונים באתר, כך לדוגמא, בדף לימוד רולר בליידס למבוגרים | לימוד רולר בליידס לילדים | לימוד רכיבה על אופניים לילדים והן בדף פרוטפוליו חדש, עם סלוגנים נבחרים פרי עטנו (לחצו: סימן מסחר | סלוגן לעסק סלוגן לחברה מיתוג עסקי לעסק קטן קריאייטיב חיבור סלוגן).
- התמחות נוספת, ישנה-חדשה: במשך שנים, ילדים עובדים קשה אצלנו בקליניקה. אנו מאמינים גדולים בעבודה קשה! עם זאת וכדבר מתחייב, ילדים ממש נהנים בעת הטיפול/ לימוד מגוון מיומנויות, הכיצד?
ובכן, הקשר שבין עבודה קשה להנאה מצוי, בין היתר, בהומור!
פיזיו-סטנדאפיסט צמוד לילדכם (הרבה מעבר לליצנות רפואית*) >>
ובכן, לאייל שפה משותפת ומשעשעת במיוחד עם ילדים (גם עם קטנטנים), כך שהתואר “פיזיו-סטנדאפיסט“ (שהוענק לו ע”י אחד ההורים לפני שנים רבות…) אינו מקרי. בזכות כימיה מיוחדת בין המטפל לילד, גם עבודה קשה הופכת לאפשרית ואף מהנה 🙂
ואפרופו פיזיו-סטנדאפיסט, לאחר שנים רבות בהן אייל קורע ילדים מצחוק בקליניקה, עבדכם הנאמן יוצא במופע סטנד אפ ייחודי ומגניב במיוחד לילדים. ראו: סטנדאפ ילדים | סטנד אפ לילדים ליום הולדת | סטנדאפיסט ליום הולדת | יום הולדת סטנדאפ לילדים | מופע סטנד אפ לילדים).
*אכן, במוטוריקל לוקחים גם את משימת הליצנות…ממש ברצינות :))
טיפולים עם פיזיו-סטנדאפיסט צמוד? לא סתם קורע מצחוק, ממש צפון קוריאה
המטריה המוטורית* של מוטוריקל
במוטוריקל מעניקים לילדכם “מטריה מוטורית” (כלומר, יכולות מוטוריות גבוהות..) המגנה עליהם מפני שלל האתגרים המוטוריים-ספורטיביים-חברתיים הצפויים והבלתי צפויים של הילדות.
גשם/ מָטַר של אתגרים מוטוריים מלווה את תקופת הילדות בעידן המודרני; טורניר משחקי כדור שנחת על הילד/ה בהפתעה (כרעם ביום בהיר) במסיבת יום הולדת ספורט (דבר נפוץ מאוד כיום: יום הולדת ספורט אתגרי, יום הולדת ספורטיבית, מפעיל יום הולדת ספורט) או בהפסקה פעילה/ בקייטנה; טיול רכיבה על אופניים שאורגן ע”י ועד ההורים הכיתתי, טיפוס על חבלים במצוק במהלך טיול שנתי, משחק ‘כיסאות מוזיקליים’ בגן, תחרות ריצה בשיעור התעמלות (שיפור סגנון ריצה) או תחרות הורדות ידיים ספונטנית בשעת ההפסקה.. ואיננו מדברים על תפקוד מוטורי יעיל הנחוץ כ”כ במצבי חירום, בכלל זה התמצאות במרחב לילדים, שיווי משקל, כוח שרירים (חיזוק שרירים לילדים | חיזוק חגורת כתפיים לילדים) זריזות, מהירות, קואורדינציה ועוד…
המטריה המוטורית שלנו מעניקה לילד ביטחון עצמי (שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים), שקט ורוגע נפשי (חוסן נפשי) ומן הסתם, משפרת/ מעלה גם דימוי עצמי (חיזוק דימוי עצמי אצל ילדים) כשהילד/ה יודעים שהמטריה שלהם צמודה אליהם וניתנת לשימוש בכל רגע נתון! (“כל אתגר, בעזרת המטריה המוטורית נפתר!”)
המטריה המוטורית של מוטוריקל המסייעת בהגשמת ילדוּת שקטה מדאגות ובכל עונות השנה 🙂
*המטריה המוטורית ® היא סלוגן שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!
ראו גם: סימן מסחר | סלוגן לעסק | סלוגן שירות | סלוגן לעסק דוגמאות | סלוגנים מנצחים | סלוגנים טובים | סלוגנים בעברית.
מוטוריקל– מחוייבים לתוצאות, מחוייבים לילדים!
חיזוק שרירים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים? תמונה אחת השווה אלף מילים 🙂
מוטוריקל– מחוייבים לתוצאות, מחוייבים לילדים!
כי גם לילד חלש ומסורבל, הזכות להיות אלוף עולם מהולל 🙂
ואם רציתם את כל המידע בקיצור?
שימו לב: אנו זמינים טלפונית בימים א’- ו’, החל מ- 15:30 בצהריים לערך (אייל ציוני טלפון 054-4466848).
**להזכירכם, אתר מוטוריקל הנוכחי במתכונתו החדשה עדיין בשלבי הקמה! להגעה אל כל המידע (מעל 100 דפים) בקרו באתר הישן**
- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה, טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us