טיפול להארכת גיד אכילס קצר ו- data base?
אז אכן, ממש כמו מסדי נתונים (data base) במחשבים, גם המוח שלנו ניזון ממערכת של קלטים (inputs/ "רישום סנסורי") המועברים באופן תמידי דרך מערכות החישה והתנועה השונות הפזורות בגוף (בין היתר, מצויות במפרקים, בגידים ובשרירים). הליכה על קצות האצבעות ארוכת טווח (במקרה של אותו ילד/ נער, מדובר על למעלה מ- 8 שנים של הליכה על קצות האצבעות) מחייבת/ מסגלת את מערכת שיווי המשקל ומערכת התחושה העמוקה לגייס את השרירים ואת הרפלקסים היציבתיים לתבנית (pattern) מסוימת של תגובות/ תנועות, כדי להצליח לשמור על שיווי משקל במצב היציבתי הנתון. אותן תבניות שיווי משקל לקויות במיוחד ואף מזיקות (לטווח הארוך) כבר נטמעו (נצרבו) במערכת והפכו לחלק אינטגרלי מרפרטואר התנועות היומיומיות (סכמת גוף) של אותו נער בעל גיד אכילס קצר!
*חשוב מאוד להדגיש, כי גם לאחר שנים רבות של הליכה על קצות האצבעות, ועל אף אמירתנו כי אותו נער כבר הטמיע תבניות שיווי משקל ותנועה בהתאם למצב היציבתי-אורטופדי הנתון שלו, אותן תבניות תנועה שהוטמעו ואמורות להיות מוכרות לו, עדיין אינן מאפשרות לו לעמוד בצורה יציבה באופן פרדוקסלי אך מובן** ומקשות באופן ניכר על רוב פעולות היומיום (ADL) כדוגמת לבישה עצמאית במצב עמידה (לבישת מכנסיים, יציבות במקלחת ועוד) שלא לדבר על ירידה במדרגות ללא היתמכות במעקה, עמידה יציבה ברחוב או עמידה באוטובוס בעת נסיעה, ורק נזכיר שמדובר בנער בן 14.5 בריא וחיוני, שאינו מסוגל להיות עצמאי בשל אותו קיצור בגיד אכילס.
חשוב לציין, כי קשייו של אותו נער מקסים אינם מסתכמים בקשיים מוטוריים/ יציבתיים/ אורטופדיים (סרבול מוטורי, שיווי משקל נמוך) אלא גם בפן הרגשי. אותו נער נמנע לחלוטין מזה מספר שנים ממפגש עם חברים ומעדיף להסתגר בבית עם הסמארטפון והמחשב. הדימוי העצמי של אותו נער נמוך משמעותית. בדיוק לשם כך אנו כאן! (ראו גם דף שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים).
ואם נשוב להתמקד בהקשר היציבתי-אורטופדי ומוטורי של טיפול בגיד אכילס קצר, כדי לחולל את השינוי המיוחל כך שאותו נער יצליח להיות יציב מבחינת שיווי משקל ומנגנוני יציבה (postural control) במצב היציבתי החדש והנכון אליו אנו שואפים (שכאמור, אינו מוכר לו כלל ועיקר) אותו טיפול להארכת אכילס קצר במוטוריקל, מעניק גם כלים ייחודיים וקריטיים לטובת שיפור סגנון הליכה והטמעת תבניות תנועה, תבניות יציבה ותבניות שיווי משקל (מוטוריות, פיזיולוגיות ועצביות) חדשות!
התמונות הבאות ממחישות את השיפור הדרמטי בטיפול (נזכיר שוב, לאחר חודשיים/ שמונה טיפולים בלבד) ממצב של היעדר יכולת (אבסולוטית) לדרוך על העקבים, לתחילתה של יציבה חדשה, שיווי משקל חדש עם מפגש/ חיבור/ תקשורת מפתיעה/ ממש תגלית (discovery, מבחינת הילד ומערכות גופו) בין עצם העקב (calcaneus) לכדור הארץ (קרקע)!
וכפי שאנו אומרים בימים אלה להוריו הנרגשים של הנער, חכו… אנו רק בראשית הדרך, יש עוד למה לצפות/ you ain't seen nothing yet :))
**באופן פרדוקסלי אך מובן – כוונתנו לכך שלמרות שהנער כבר היה אמור לכאורה להסתגל לתבניות התנועה הישנות והלקויות שנכפו עליו, עדיין אינו מצליח לעשות זאת בשל חוקי הפיסיקה ובסיס התמיכה המינימלי עליו נשען (כל משקל הגוף נאחז על כריות כפות הרגליים והבהונות בלבד) שלא לדבר על הנזק הפוטנציאלי למפרקים, מכפות הרגליים ועד עמוד השדרה (קראו בהמשך הדף בפסקת "שיווי משקל אנטומי", אודות "השרשרת הקינמטית").