היפוטוניה טיפול בהיפוטוניה לילדים/ היפוטוניה וגמישות יתר אצל ילדים עשוי להביא לתוצאות, רק בתנאי שייעשה בראייה מערכתית, כזו המתייחסת למגוון הביטויים של ההפרעה על ההתנהלות המוטורית הגסה והעדינה, לצד ההשלכות על היציבה (עמוד השדרה) והמנח האורטופדי של הגפיים!
היפוטוניה וגמישות יתר, טיפול בגישה מדעית ומובילה: הידע המחקרי שלנו בהפרעת היפוטוניה ילדים (כולל גמישות יתר במפרקים), ניסיוננו הקליני הרב ומבחר ענק של כלי טיפול חדשניים שפיתחנו, אלה ועוד מאפשרים לנו להעניק לילדכם את ה-טיפול המערכתי, המתקדם והיעיל ביותר שניתן להציע כיום עבור היפוטוניה וגמישות יתר (ולקויות נלוות…)! אז לפני שנתאר את כלי ה-טיפול הייחודיים במוטוריקל , נפתח בשתי הגדרות קצרות למושגים טונוס שרירים ו-היפוטוניה אצל ילדים:
טונוס שריר (muscle tone)– טונוס (מתח שריר/ מתח שרירים) מוגדר כהתנגדות של שריר להארכה פסיבית או מתיחה, כתוצאה מהתמדה (אינרציה) פיזיקלית, כיווץ שריר רפלקסיבי ו/או קשיחות אלסטית (מכנית) פנימית של השריר ורקמת החיבור.
הגדרה נוספת, מוחשית יותר עבור טונוס שריר, מדברת על כיווץ/ מוכנות/ פוטנציאל של השריר לקראת פעולה, או יכולתו של שריר להתנגד לכוח כלשהו המופעל עליו פרק זמן מסוים, מבלי לשנות את אורכו (מתח שריר, זוכרים?).
טונוס שריר אינו גורם קבוע, הוא משתנה בין ילדים וכן אצל אותו ילד/ מבוגר בזמנים שונים ובמצבים שונים ונשלט ע"י מרכת העצבים המרכזית. כך לדוגמא, טונוס השרירים מביא את כפות הרגליים שלנו למנח plantar flexion/ point במהלך שנת הלילה (*) וגם להגדלה מובהקת של עקומה/ לורדוזה צווארית** (מוטיב השמיכה הקצרה) והגדלת לורדוזה מותנית (פחות מובהקת) ולהתהוות בעיות יציבה עם השנים.
*טונוס שרירים פלקסוריים/ כופפים בשוק (מדובר על השריר soleus) משרת לטעמנו שני אינטרסים חשובים הן בעמידה והן בשכיבה. במצב עמידה, אותו טונוס שריר מגן עלינו מפני איבוד שיווי משקל לפנים, בשל העובדה שמרכז הכובד שלנו ממוקם באופן יחסי בקדמת הגוף (מידע נוסף בדף שיווי משקל ילדים). במצב שכיבה על הבטן, אותו טונוס מגן עלינו מפני פציעה בבהונות (בעיקר בעת התהפכות ממנח שינה על הגב/ הצד לשינה על הבטן). חשוב לזכור שבימי קדם, לא היו מזרוני ממש מזרני קפיצים או ספוג על מרקמיו השונים!
**ההשערה המדעית שלנו ביחס לטונוס הזוקפים הצוואריים (אותו טונוס מתגבר בשלבים מסוימים של שנת הלילה, השינה העמוקה יותר), היא הצורך של מרכזי המוח הגבוהים לפתוח נתיב אוויר (Airway) כדי לאפשר נשימה חופשית בזמן השינה ולמנוע סגירת אותו נתיב אוויר (דבר שעלול לגרום לקוצר נשימה).
במצב של טונוס תקין, השרירים מכווצים בעת מנוחה במידה המאפשרת למפרקים 'להתקבע' בתנוחה המבוקשת לפעולה הנדרשת (מוכנוּת טובה לתנועה), כך שכוח קל נוסף נחוץ כדי ליצור תנועה (תנועות שגרתיות). במצב של היפוטוניה לעומת זאת, השרירים רפויים ותידרש הפעלת כוח נוספת ליצירת אותה מוכנות לתנועה (לפני שתתרחש התנועה).
תוהים מה זה היפוטוניה?
היפוטוניה (Hypotonia/ Benign Congenital Hypotonia)– רמת טונוס שריר בעת מנוחה, הנמוכה מהממוצע. הפחתה בטונוס השריר באה לידי ביטוי במיעוט תנועות (פסיביות תנועתית), קשיים בהתמודדות עם כוח הכובד בעת שימור מנחי יציבה סטטיים, כדוגמת קושי בישיבה זקופה ליד משטח עבודה לאורך זמן (יציבות נמוכה של השלד/ המפרקים) או קושי בעמידה זקופה גם לפרקי זמן קצרים, התעייפות מהירה של השרירים בעת פעילות הדורשת התמדה (כדוגמת הליכה ממושכת).
סימפטומים שכיחים נוספים של היפוטוניה כוללים:
- כניסה למנחים יציבתיים חריגים כמו ישיבת w ילדים, כלומר, מנח רגליים הפוך מזה הקיים בישיבה מזרחית: ירכיים מצויות בסיבוב פנימה ושוקיים בולטות לצדדים, ברוב המקרים מסובבות כלפי חוץ/ external torsion of tibia (מידע נוסף אודות ישיבת w בהמשך הדף!),
- הִמַרחוּת/ נוזליות וטווח תנועה עודף במפרקים (גמישות יתר אצל ילדים, המאפשרת בין השאר, הימצאות באותם מנחים חריגים..)
- ריור אצל ילדים – ריור אצל ילדים מעבר לגיל 4 דורש טיפול (מידע נוסף גם בהקשר זה בהמשך הדף!).
וכפי שעוד תוכלו לקרוא בדף, להיפוטוניה/ גמישות יתר אצל ילדים השלכות הן על המוטוריקה הגסה והן על העדינה, לצד השלכות על היציבה ועל מנחים אורטופדיים!