- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה, טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
פאר היציבה™ (*חלק ב’): יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה/ קיפוזיס/ גב כפוף/ גיבנת בעורף/ כתפיים שמוטות/ לורדוזיס מוגבר; טיפול יציבה מדעי-חדשני-ומוביל בגב כפוף/ איך ליישר גב כפוף/ לורדוזיס/ כתפיים שמוטות אצל ילדים/ נוער/ מבוגרים (גב כפוף בגיל מבוגר!) בשיטת ‘Adaptive-Load’.
פאר היציבה™ (יציבה שהיא עבודת יצירה) הינם סימן מסחר + סלוגן שכל הזכויות עליהם שמורות למוטוריקל, אייל ציוני ©.
*הגעתם ישירות לדף הנוכחי? שימו לב, מפאת כמויות המידע, דף קיפוזיס/ יציבה לקויה התפצל לשני דפים! אתם נמצאים כעת בחלקו השני של הדף.
לתחילת קריאה, לחצו על הקישור הבא: פאר היציבה.
במוטוריקל פאר היציבה זו עבודת יצירה!
“כי האדם, עץ השדה” (פרשת שופטים, ספר דברים) עמוד השדרה כדימוי לעץ פורח 🙂
מקור התמונה: https://www.google.co.il/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F520165825685658083%2F&psig=AOvVaw1dheSS0d8jG4pnyNVCVv53&ust=1706233649175000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjhxqFwoTCJDi1LL2-YMDFQAAAAAdAAAAABAD
ואגב:
1. ברוכים הבאים לאתרנו המחודש! מוזמנים ליהנות מהתוכן המדעי העשיר, גם בהקשר קיפוזיס גבי מוגבר/ היפר לורדוזיס/ כתפיים שמוטות ושאר תבניות יציבה לקויה!
מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ??
2. תוהים מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ? ההסבר לכך פשוט: לתפיסתנו, כל פעולה של הקלדה ממושכת בסמארטפון נחשבת להרסנית במיוחד ל- יציבה ולעמוד השדרה! מגיעים אלינו במשך השנים מטופלים רבים (נערים/ אנשי הייטק) בעלי יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה, עם סימפטומים קשים של כאבי צוואר/ כאבי צוואר וכתפיים על רקע שימוש (אפילו סביר) באפליקציות המבוססות על העברת מסרים בהקלדה. מוזמנים להיכנס לדף ישיבה נכונה מחשב ולגלות מידע חשוב נוסף!
ואפרופו וואטסאפ, רוצים לדעת איך לשבת נכון מול מחשב או כיצד להשתמש בצורה בריאה בשאר הגאדג’טים? (סמארטפון, טאבלט..) מידע יקר ערך ממתין לכם בדף: ארגונומיה ישיבה נכונה (ישיבה ממושכת מול מסך | ישיבה נכונה מול שולחן מחשב | ישיבה נכונה במשרד | ארגונומיה מחשב | ישיבה מול מחשב צוואר | ישיבה נכונה מול המחשב | מיקום מסך מחשב | איך לבחור כיסא מחשב | איך לבחור כסא מחשב | בחירת כסא מחשב | הרצאת ארגונומיה).
*המשך הסקירה מדף יציבה ראשי (חלק א’): מה הופך את מוטוריקל/ פאר היציבה למרכז מוביל ברמה העולמית ל- טיפול בבעיות יציבה סגיטליות*?
3. טיפול בבעיות יציבה/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ לורדוזיס טיפול – אמצעי המחשה מקוריים ובלעדיים של משמעות יציבה נכונה לילדים/ למבוגרים >>
דיברנו בסעיף הקודם על הצורך של ילדים/ נערים/ מבוגרים בעלי שרירים קצרים (וכן, של בעלי סרבול מוטורי ו/או הפרעות קשב וריכוז ילדים) בקואורדינציה יציבתית טובה והבנה טובה יותר של איך לעמוד זקוף, איך לשבת נכון וכו’. ובכן, כאן בא לידי ביטוי יתרון נוסף, אדיר של טיפול ביציבה לקויה בשיטתנו על טיפול רגיל/ שמרני בפיזיותרפיה/ כירופרקטיקה!
נביא ראשית הגדרה של יציבה נכונה/ יציבה תקינה לילדים/ למבוגרים:
יציבה נכונה לילדים (וגם מבוגרים): יציבה תקינה/ יציבה נכונה אצל ילדים/ מבוגרים, פירושה חלוקת עומסים אופטימלית על מבנים תומכים, עמוד שדרה המאורגן ע”פ העקומות הטבעיות שלו (ראו תמונת עמוד שדרה במבט צידי לעיל, סעיף מס’ 1), ארגון בו מבנה אחד נשען ביציבות על מבנה שני תוך יצירת מינימום שחיקה, או במילים אחרות, מבנים/ סגמנטים וחוליות המונחות זו על זו באופן אנכי וסימטרי, עם עקומות (במבט סגיטלי/ צידי) שאינן חורגות מהנורמה. יציבה נכונה לילדים/ למבוגרים דורשת כמות פחוּתה של אנרגיה* בעת שמשמרים אותה לאורך זמן, מאפשרת להתמיד בפעולות (כגון למידה/ כתיבה, אכילה, צפייה בטלויזיה ועוד…) מבלי לחוש כאב (גב) כלשהו ובנוסף, יציבה נכונה לילדים (ואצל כולנו) מאפשרת לשמור על ריכוז בעת פעילות לאורך זמן (יציבה תקינה מאפשרת זרימת דם תקינה ומונעת העמסת יתר ועייפות שרירית..).
*על אף האמור, יציבה נכונה לתפיסתנו, הינה יציבה הנשענת על הפעלת שרירים כדוגמת זוקפי הגב העמוקים, באותו אופן בו עמידה יציבה (quite standing) תלויה בהפעלה רציפה של שרירים טוניים, כדוגמת soleus. חיזוק מדויק של שרירי זוקפי הגב, לצד הגמשת שרירים קצרים (עפי”ר, אנטגוניסטיים) יאפשר להפעיל את שרירי היציבה באופן יעיל וחסכוני יחסית מבחינה אנרגטית!
עשרות רבות של תרגילי קואורדינציה יציבתית והמחשות ויזואליות של משמעות יציבה נכונה לילדים (איך לעמוד נכון/ מיתון היפר לורדוזיס גב תחתון/ היפר לורדוזיס צווארי/ איך לשמור על בטן שטוחה/ איך להיפטר מ- שקע עמוק בגב תחתון/ איך לשמור על גב זקוף/ איך לעמוד זקוף/ איך ללכת זקוף), תוך שימוש באמצעי המחשה פשוטים וברורים גם לילדים צעירים פותחו במוטוריקל . אז אם שאלתם את עצמכם, איך אפשר להתרגל ללכת זקוף, אחרי שנים של עמידה כפופה/ הליכה זרוקה/ הסעת סנטר קדימה? מבטיחים לכם את הכלים המדעיים והמתוחכמים שיאפשרו לכם לנהל את היציבה שלכם בעמידה/ בהליכה/ בישיבה! זכרו: היציבה שלכם היא ההופעה שלכם/ שפת גוף/ מה שאתם משדרים כלפי חוץ! (ראו מידע נוסף בנושא ניהול היציבה, בסעיף מס’ 11)
◄ נגיף הקורונה ו- גב כפוף אצל ילדים/ גב כפוף בגיל ההתבגרות?
נכון, כמעט שכחנו מהקורונה, אך ההשפעות היציבתיות שלה עודן כאן. שימו לב, אנו עדים לעלייה חדה במספר הפניות אלינו בנושאי יציבה (גב כפוף/ קיפוזיס/ היפר לורדוזיס) מאז ראשית הקורונה ועד לימים אלה, עלייה שהתעצמה מאוד בתקופת הסגרים בראשית המגיפה.
הסיבה המרכזית לכך היא נושא ה- למידה מרחוק (למידה בזום). תוכלו ללמוד בדף ישיבה נכונה מול מחשב עד כמה התעסקות עם מחשב ובעיקר מחשב נייד (לפטופ) וטאבלט, מגדילים דרמטית את הסיכון לפיתוח גב כפוף אצל ילדים/ גב כפוף בגיל ההתבגרות!
סיבות משניות כוללות ירידה ברמת הפעילות הגופנית (ספורטיבית) התעסקות רבה יותר בטלויזיה ובמשחקי מחשב ולעיתים, עליה במפלס החרדה (מצב רוח ירוד, באופן יחסי לימיי שגרה).
אל דאגה, מעבר לטיפול המדעי שאנו מציעים ביציבה, נצייד את ילדכם וגם אתכם ההורים* בכלים חשובים שיסייעו להפחית את המחיר היציבתי היקר והמיותר כ”כ של נגיף הקורונה! (*מגמה דומה של החמרה ביציבה, בשיעור פחוּת, קיימת גם אצל מבוגרים)
וכאמור, גם עונת החורף, שימוש בסמארטפונים (וואטסאפ וטיקטוק) לא ממש מסייעים ליציבה (מידע נוסף בנושא בדף טיפול בקיפוזיס | קיפוזיס טיפול).
עד כמה ישיבה עלולה להזיק לעמוד השדרה וחידושים מדעיים שלנו, גם בהקשר חשוב זה של ישיבה נכונה/ יציבה נכונה בישיבה 🙂
הידעתם? (IV) ישיבה סטטית נחשבת לפעולה המעמיסה ביותר מבחינה ביומכנית על עמוד השדרה!
בהשוואה לעמידה* או הליכה, ישיבה ממושכת מעמיסה במיוחד הן על הדיסקים הבין חוליתיים, על הרצועות הנקשרות לעמוד השדרה וגורמים אנטומיים נוספים, כגון קפסולות (מעטפות) מפרקיות. עומס מצטבר, עלול לפגוע גם בעצבים השדרתיים ולייצר פציעות ניווניות כדוגמת בקע דיסק/ פריצת דיסק!
אל דאגה, מעבר לחשיבות המכרעת בהפחתת שעות ישיבה פסיבית, נלמד אתכם כיצד להשיג יציבה נכונה בישיבה, יציבה נכונה מול מחשב, יציבה נכונה בעת נהיגה ברכב ועוד…
*לצורך ההמחשה, בעת ישיבה, העומס על עמוד השדרה גבוה ב- 30% ביחס לזה הקיים בעמידה!
שימו לב, אנו מציעים קונספט חדשני ומעשי, גם בהקשר לפעולה הכי טריוויאלית העונה לשם ‘ישיבה’. ארגונומיית ‘ישיבת ואקום’ (vacuum sitting)™ שלא זו בלבד שמפחיתה דרמטית (כמעט מבטלת לחלוטין) את העומסים על עמוד השדרה בעת ישיבה, אלא מאפשרת ביצוע מתיחה פסיבית (traction), כלומר השגת מרווח ברור, מוחשי וחיוני כ”כ בין חוליות עמוד שדרה צווארי ומותני, לצורך מיתון עומסים, הזרמת דם והענקת חיות לעמוד השדרה וכל זאת, אגב ישיבה! בראייתנו המדעית, בני אדם ישבו אחרת בעתיד 🙂
◄בהמשך לכך, אורטופדים ממליצים על “חילוץ איברים” לפרקי זמן מסוימים בעת ישיבה ממושכת (פעולות כגון הליכה, הנעת מפרקים, תנועתיות/ שינוי מנח גוף וכדו’).
שימו לב, פיתחנו כלים בלעדיים וחדשניים שיעזרו לכם לחלץ איברים באופן המוחשי/ המורגש והמובהק ביותר אגב המשך ישיבה על הכיסא, ובאופן מהיר ובריא מאין כמוהו! אין לנו התנגדות להליכה/ תנועתיות, אלא שהכלים שלנו עושים את העבודה טוב יותר, באופן מוחשי יותר (מוּרגש) ואף בריא יותר!
*נוסף על השגת המרווח בין חוליות עמוד השדרה, הכלים שלנו מאפשרים חיזוק שרירי יציבה (כן, ממש ככה!) אגב עבודה על המחשב או ישיבה מול הטלויזיה. שווה לכם מאוד :))
**מידע חשוב בנושא יציבה נכונה בישיבה בפסקאות הבאות ובדף איך לבחור כיסא מחשב, איך לבחור כסא מחשב, בחירת כסא מחשב.
ילד מתנדנד בכיסא? מדוע ילדים וגם מבוגרים נוהגים להתנדנד בכיסא?
הגננת בגן/ המורה דיווחה לכם שילדכם מתנדנד בכיסא? לא צריך לסבול מ- הפרעת קשב וריכוז או היפראקטיביות (מוטיב של ילד לא רגוע) כדי לבחור להתנדנד בכיסא. הידעתם? התנדנדות בכיסא(ראו תמונה), ובעיקר הישענות על הקצה הקדמי של המושב (בכיסא בעל 4 רגליים…) תוך העתקת מרכז הכובד לפנים/ היתמכות על הרגליים הקדמיות של הכיסא, עם הרמת הרגליים האחוריות שלו באוויר (תופעה שכיחה מאוד, בקרב כלל האוכלוסיה) אינה מקרית כלל. אז מעבר לצורך של הילד או המבוגר המתנדנד בכסא להשיג שינוי תנוחה ויציאה ממנח יציבה סטטי המייצר לאות (עייפות), הבחירה להתנדנד נובעת בעיקר מהרצון/ צורך (ברוב המקרים, בלתי מודעים) להתגבר על כוח הכובד/ להזדקף/ להתיישר מבלי לשלם מחיר אנרגטי (כלומר מבלי להפעיל את שרירי היציבה/ להתאמץ), מה כוונתנו?
◄ הידעתם? (V) התנדנדות לפנים בכיסא, מביאה/ מכניסה אותנו באופן אוטומטי* למנח של סיבוב אגן לפנים (Anterior pelvic tilt) דבר המהווה טריגר מיידי ליציבה “זקופה”. מדוע השתמשנו במרכאות כפולות במילה זקופה? אז ככה, עוד ידובר רבות בדף על כך ש- יציבה נכונה בישיבה ובאופן כללי, זו יציבה הנשענת על הפעלת שרירים. מאידך, יציבה המסתמכת על אותו טריק ביומכני של סיבוב אגן לפנים, היא יציבה זקופה למראית עין בלבד, הנשענת על מבנים גרמיים (שלד) ורקמות רכות (רצועות, סחוסים, מעטפות מפרקיות..) בלבד! לאותה אשליה יציבתית מחיר שלילי נוסף הבא לידי ביטוי בהגדלת הקמר/ לורדוזה בעמוד שדרה מותני (לורדוזיס מותני מוגבר/ היפר לורדוזיס מותני) ויצירת עומסים מצטברים לאורך זמן ושחיקה של הגב התחתון!
*ככל שהרגליים האחוריות של הכיסא יעלו גבוה יותר באוויר וזווית המושב תיטה לפנים, כך יגדל אותו סיבוב אגן לפנים והיציבה תהיה “זקופה” עוד יותר.
*בהקשר לתיאור מתחת לתמונה של חוסר יציבות במפרקים (muscle co-contraction), אנשים רבים מתבלבלים בין המונח “יציבות” ל- יציבה. זה בדיוק המקום לדבר על יציבות שרירית- מפרקית, מונח הרלוונטי מאוד גם ליציבה:
יציבות ‘שרירית-מפרקית’/ יציבות פרוקסימלית (muscle co-contraction) > המונח יציבות שרירית-מפרקית מבטא את הקשר שבין מע’ השרירים והשלד והוא הפונקציה שמשרתים השרירים בייצוב השלד, בדומה למיתרים המעגנים תורן/ עמוד גבוה באופן אנכי ויציב מעל פני הקרקע. כל מיתר (כבל) מושך את התורן לכיוון שונה וסך כל הכוחות (‘מומנטים’) שהמיתרים מייצרים כל אחד לכיוונו (‘שקול הכוחות’) מייצב את התורן איתן על מקומו, כנגד הרוח וכוחות חיצוניים אחרים. באופן דומה פועלים השרירים בגוף, הממלאים תפקיד של הפיכת הגוף ליותר יציב, יותר מבני ופחות ‘נוזלי’ או פחות ‘נמרח’/ ‘floppy’. לידיעתכם, גמישות יתר במפרקים, דורשת עבודה משמעותית יותר של השרירים בתפקיד ייצוב! ילד בעל יציבות שרירית- מפרקית נאותה הוא גם ילד רגוע יותר, פחות ‘קופצני’, ובעל כושר/ טווח ריכוז משמעותי יותר. פעמים רבות ילדים היפוטונים (היפוטוניה אצל ילדים) מופנים לבדיקת/ אבחון הפרעות קשב וריכוז, בעוד הסיבה האמיתית לתזזיתיות שלהם או ל’חוסר הקשב והריכוז‘ (במרכאות כפולות) היא דווקא התעייפות שרירית מהירה ותחושת כאב שרירי/ אי נוחות בהימצאות במנח סטטי (כנגד כוח הכובד), והצורך לשנות מנח באופן תדיר (הילד עסוק בכאב ובדרכים להפסיק אותו, במקום להיות מרוכז בלמידה). בעיה נגזרת מכך היא הימנעותם של אותם ילדים מפעילויות במנחים סטטיים (הימנעות מפעילות רציפה ליד שולחן, בכלל זה כתיבה/ ציור/ עבודות יצירה…). אל דאגה, לאחר שהובהרה החשיבות של אותה יציבות שרירית-מפרקית נאותה, נספר לכם כי פיתחנו במוטוריקל כלים ייחודיים גם לשיפור יכולת זו!
*עם זאת, רבים המשתמשים במילה “יציבות”, מתכוונים דווקא ל- שיווי משקל (ראו: שיווי משקל ילדים | שיווי משקל אצל ילדים | שיווי משקל לילדים).
ובחזרה אל התנדנדות בכיסא, על בסיס אותו סיבוב אגן לפנים (פסיבי) הנגרם מהתנדנדות לפנים בכסא, פותח לפני מס’ עשורים אותו כסא ברכיים המספק ליושבים עליו אשליה מזיקה של יציבה זקופה! עם זאת, ישנם מקרים מועטים, בהם כסא ברכיים עשוי להועיל תוך שימוש במינון מסוים (ראו סעיף 14 בחלקו השני של הדף).
באותו פרק (סעיף 14) תמצאו גם גם דיון בפרדוקס השימוש ב- סיבוב אגן לפנים בעת טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול.
יציבה נכונה בישיבה- מדוע חשוב כ”כ שכפות הרגליים יגיעו אל הקרקע (יהיו מונחות עליה) בעת ישיבה על כיסא?
◄ הידעתם? (VI) יציבה נכונה בישיבה, פירושה יציבה המאפשרת הפחתת עומסים על עמוד השדרה. מאידך, ישיבה על כסא, ספסל, חומת אבנים או נדנדה (מקרה קלאסי) כשכפות הרגליים אינן מגיעות לקרקע (אלא תלויות להן באוויר), מייצרת מומנט על עצם הירך (femur) המוביל לכוחות דחיסה על עמוד השדרה מהאגן כלפי מעלה, נוסף על כוחות הדחיסה הרגילים הקיימים מצידו של כוח הכובד בכיוון הפוך (מהראש כלפי מטה). ישיבה באותו אופן, עם תוספת משקל חיצוני כדוגמת תינוק או תיק הנאחזים על החלק הדיסטלי של הירכיים (קרוב לברך) מגדילה עוד יותר את עומסי הדחיסה הגבוהים ממילא!
לפיכך, יציבה נכונה בישיבה? כפות הרגליים תמיד על הקרקע/ הדום!
היפוטוניה אצל ילדים/ היפוטוניה טיפול גב כפוף אצל ילדים/ קיפוזיס אצל ילדים/ גיבנת אצל ילדים: ישיבה כפופה/ רפויה/ קיפוזיס בהתהוות- כניעה טוטאלית לכוח הכובד! מנח ישיבה כפופה (סימן שאלה בגב) אופייני של ילד בן 5 (בתמונה) בעל היפוטוניה. הילד שהגיע אלינו לטיפול, שומט את כתפיו כלפי מטה, מושך את ראשו לאחור, כדי להשעינו באופן פסיבי על חגורת הכתפיים וע”י כך, להימנע ממאמץ של שרירים יציבתיים (שימו לב לכפל/ קמט בעור באיזור העורף, דבר המעיד על הימצאות במנח יציבתי שגוי כזה במשך תקופה ממושכת..). מנח יציבה כזה כולל הישענות על רצועות באופן מזיק ביותר הן לרצועות, למפרקים, למעטפות המפרקיות (קפסולות), לעמוד השדרה כולו, כולל הדיסקים הבין חולייתיים ועוד.. ישיבה כפופה כזו מהווה את הבסיס להגדלת עקומות עמוד השדרה, להתהוות קיצור שרירים (אזור צווארי), ולהתפתחות קיפוזיס ילדים/ קיפוזיס בולט, לורדוזיס צווארי/ הסעת סנטר קדימה, גב כפוף… תמונה זו ממחישה היטב, עד כמה יציבה לקויה/ בעיות יציבה אצל ילדים מתחילות/ מתהוות כבר בגיל צעיר מאוד!
בתמונה זו: פאר היציבה 🙂 ישיבה נכונה על כסא/ יציבה נכונה בישיבה/ יציבה נכונה לילדים.
אותו ילד, כשלושה חודשים בלבד מראשית טיפול/ יישור עמוד השדרה במוטוריקל, מדגים דפוס יציבה שונה לחלוטין, דפוס יציבה בו השרירים, שכבר הספיקו להתחזק באופן מרשים, נוטלים אחריות על היציבה ומורידים את העומס המזיק שהיה קודם לכן על מבנים ורצועות.
ואם כבר הזכרנו היפוטוניה, ילדים וגם מבוגרים בעלי היפוטוניה וגמישות יתר עלולים לפתח יציבה לא נכונה/ קיפוזיס גבי עם מנח “שכמה מרחפת” (winging scapula). למעשה הפרוגנוזה (צפי עתידי) של היפוטוניה וגמישות יתר/ גמישות יתר במפרקים, היא פיתוח יציבה לקויה/ בעיות יציבה, בכללן גם עקמת (scoliosis). אל דאגה, היפוטוניה היא תחום המחקר שלנו במסגרת התואר השני. נציע לכם את הכלים המתקדמים מסוגם גם בהקשר יציבה לא נכונה על רקע היפוטוניה/ היפוטוניה וגמישות יתר!
מנח השכמה המורחקת (“מרחפת”) באופן דרמטי ביחס לצלעות בתמונה הבאה, מודגש היטב כתוצאה מהתנוחה בה נמצא הילד וכביטוי נוסף ליציבות שרירית-מפרקית* (muscle co-contraction) נמוכה!
ראו בהמשך הדף (*יעלה בקרוב) דיון נרחב בנושא גורמים המשפיעים על היציבה/ מה גורם לגב כפוף…
848 66 44 -054
א’-ו’, מ- 12:00!
-
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול חדשני בסרבול מוטורי ילדים/ מבוגרים
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- ילד נופל הרבה/ נפילות מרובות אצל ילדים
- חציית קו אמצע מוטוריקה גסה/ גרפית עדינה
-
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- איטיות ילדים (התארגנות/ כתיבה/ מהירות תגובה)
- שיווי משקל ילדים-מבוגרים-ספורטאים-גיל שלישי
- התמצאות במרחב, תפיסה חזותית, התארגנות…
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה לילדים/ מבוגרים
- הכנה מוטורית לכיתה א’
- תחומי טיפול נוספים (אתר ישן)
-
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- הרצאות/ ימי עיון התפתחות הילד, כנסים
- הרצאת ארגונומיה ויציבה נכונה חב’ הייטק ארגונים
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
- ליתר תחומי הטיפול/ התערבות (אתר ישן)
להטות שכם זה דבר נהדר...
אך לא כל אימת שעל יציבה ועמוד השדרה מדובר!
*פירוש הביטוי “להטות שכם” בשפה העברית הוא לסייע, לעזור.
4. טיפול ביציבה לקויה/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ לורדוזיס טיפול – הליכה כפופה אצל ילדים/ מבוגרים/ יציבה נכונה בהליכה/ איך ליישר גב כפוף/ איך ליישר כתפיים שמוטות בזמן הליכה*>>
יציבה נכונה לילדים/ מבוגרים אינה נמדדת רק במנחים סטטיים (עמידה/ ישיבה) אלא בעיקר במנחים דינמיים (הליכה). התמחותנו הן בתחום היציבה/ אורטופדיה והן בתחום המוטורי, בכלל זה מבחר הכלים הבלעדיים שפיתחנו לטובת שיפור סגנון הליכה/ שיפור הליכה, מאפשרים לנו לעצב מחדש את סגנון ההליכה באופן רב-מימדי אצל ילדים/ מבוגרים המדגימים הליכה כפופה/ הליכה שפופה/ הליכה זרוקה/ מרושלת…
שיפור הן ברמת הביומכניקה של ההליכה: שיפור הקואורדינציה המוטורית בעת ההליכה בין שני צידי הגוף (תיאום דו צידי), חיזוק שרירים ויצירת איזון בין קבוצות שרירים פונקציונליות במצבים של גרירת רגליים בהליכה (הליכה גרירת רגליים עקב רפיון שרירים), או הגמשת/ הרפיית שרירים בעת הליכה על קצות האצבעות/ הליכה על קצות האצבעות אצל ילדים עקב טונוס שרירים גבוה ועוד..
שיפור ברמה האורטופדית כולל תיקון א-סימטריות, התייחסות למנח הבירכיים ותיקון מצבי רגלי X רגלי איקס/ genu valgus או מצב כפות רגליים פונות פנימה/ כפות רגליים פונות החוצה, תיקון דריכה/ העמסת יתר על השפה החיצונית של כף הרגל במנח rearfoot varus, או העמסת יתר על השפה הפנימית של כף הרגל במצבי פרונציה פרונציה של כף הרגל טיפול (pronated feet) ועוד..
וכמובן, שיפור הליכה ברמת היציבה, בהבנה של איך ללכת עם גב זקוף/ שיפור יציבה/ יישור עמוד השדרה אגב הליכה (קואורדינציה יציבתית), לימוד שליטה על שרירי היציבה אגב הליכה/ השגת בקרה מוטורית יעילה (נושא חשוב מאוד, הזוכה למענה בלעדי במוטוריקל : איך ללכת זקוף/ איך להתרגל ללכת זקוף/ איך ללמוד ללכת זקוף/ איך אפשר ללכת זקוף). ציינו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה, כי בעת הליכה, שרירי הרגליים והאגן מפעילים כוחות משיכה על השלד, מביאים אותנו למנחים יציבתיים לקויים (סיבוב אגן לפנים ו- לורדוזיס מותני מוגבר..) ומחייבים קואורדינציה יציבתית טובה. ילדים בעלי השמנת יתר נדרשים לקואורדינציה יציבתית טובה עוד יותר! להזכירכם, אנו במוטוריקל, נחשבים חלוצים ברמה העולמית (!) בטביעת המושג “קואורדינציה יציבתית“, מושג המהווה פריצת דרך מדעית (לא פחות מכך) בטיפול בבעיות יציבה וגם ב- שיפור יציבה בהליכה/ השגת יציבה נכונה בהליכה!
◄ זוכרים את “גם וגב”, רווח כפול בהקשרים יציבתיים שונים שהזכרנו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה??
קבלו “גם וגב” נוסף וחשוב ביותר > נלמד אתכם להשיג מנח תקין בעמוד שדרה מותני/ באגן בעת ההליכה, דרך הפעלה אוטומטית של שרירי הישבן*, דבר שיסייע לכם במיוחד גם בהשגת הליכה נכונה, אסתטית ויעילה מבחינה אנרגטית! תהנו מכלים/ תרגילים בלעדיים המטמיעים במערכת העצבית-שרירית תבניות תנועה חדשות ויעילות, המחליפות את סכמות התנועה הישנות והמזיקות!
ניתן לומר שה-“גם וגב” במקרה הזה מתאר רווח מחומש (5) או משושה (6), ממש חגיגת בריאות שלמה!
I. תשיגו אסתטיקה בהליכה (הליכה נכונה/ צורת הליכה נכונה/ איך ללכת נכון)
II. חיסכון אנרגטי
III. חיטוב שרירי הישבן – רווח נאה (תרתי משמע) על הדרך’ (גם כן תרתי משמע :))
IV. מניעת יציבה לא נכונה בדפוס לורדוזיס מותני מוגבר/ לורדוזיס פיזיולוגי מוגבר / שקע עמוק בגב ותרומה נאה בשמירה על הגב התחתון!
V. הפחתת הנראות (ויזואליות) של השמנת יתר (במידה וקיימת) גם במקרים של השמנת יתר משמעותית, והבאת השמנת היתר לפרופורציות האמיתיות שלה (ראו גם: טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים),
VI. מניעת יישור יתר בברך (genu recurvatum), לקות אורטופדית שכיחה למדי, בהקשר גמישות יתר במפרקים/ גמישות יתר במפרק הברך.
*חשוב לציין ברמה הכללית, שגם שרירי הבטן מסייעים בהשגת סיבוב אגן לאחור (Posterior pelvic tilt) ועובדים בסינרגיה (Force couple) עם שרירי הישבן. עם זאת, לתפיסתנו חשוב מאוד בעת הליכה לבודד/ לתעדף דווקא את שרירי הישבן, הן ברמה הביומכנית והן ברמה הקואורדינטיבית! נלמד אתכם בדיוק כיצד לעשות זאת 🙂
אל תפילו את האשמה על השרירים, לימדו להשתמש בהם בתבונה!
◄הידעתם? (VII) הרוב המכריע של האוכלוסיה עושה שימוש לא נכון בשרירי הרגליים והאגן בעת הליכה! רובנו משתמשים בהפעלה יתרה של שרירי הירך הקדמי והאגן (rectus femoris ו- iliopsoas) לצורך הנפת/ הבאת הרגל קדימה בהתקדמות (שלב ה- swing phase ב- מחזור ההליכה). הפרדוקס הוא, ששימוש בשרירים אלה, לא רק שאינו יעיל מבחינה ביומכנית ואנרגטית (יוצר רוטציות מוגזמות של האגן במישור ההוריזונטלי) אלא גם יוצר הגדלה אוטומטית של הלורדוזה המותנית/ היפר לורדוזיס מותני/ לורדוזיס מותני מוגבר/ שקע עמוק בגב, מעמיס על הגב התחתון ופוגע ביציבה! אל דאגה, מודל שלושת ההגאים™ שלנו ישרת אתכם בצורה בלתי רגילה בשליטה על האגן, לטובת שימוש בתבניות תנועה נכונות ו- מיתון הלורדוזה המותנית/ יישור לורדוזיס מותני גם בעת הליכה!
◄ הידעתם? (VIII) עמוד השדרה שלנו משמש כ“מנוע עזר” בעת הליכה!
הליכה נכונה, כוללת תנועה רסיפרוקלית (מתואמת) של יד ורגל נגדיות. תנועת היד הנגדית לרגל משרתת אינטרסים ביומכניים רבים וחשובים. הידעתם? עמוד השדרה אצל כולנו משמש כמנוע עזר בהליכה. בעת ההליכה (שלב ה- stance) האגן בצד הרגל שזה עתה פוגשת את הקרקע מסתובב מדיאלית (כלפי פנים). בה בעת, תנועת הזרועות (במפרק הכתף) יוצרת רוטציה (סיבוב) הפוכה כלפי פנים של הכתף הנגדית ורוטציה לטרלית (כלפי חוץ) של הכתף באותו צד של האגן שהסתובב כלפי פנים (צד האיפסילטרלי). תנועת הרוטציה המאזנת של הזרועות משמרת (מקטינה/ תוחמת) את סיבוב האגן במישור ההוריזונטלי (תנועה מצד לצד), דבר חשוב במניעת בזבוז אנרגיה במישורי תנועה שאינם משרתים את העתקת מרכז הכובד לפנים, האינטרס החשוב ביותר בהליכה!
הזכרנו שעמוד השדרה משמש כמנוע עזר בעת ההליכה. ובכן, תנועת הסיבוב בכיוונים נגדיים עליה אנו מדברים בהקשר האגן והכתפיים, יוצרת פוטנציאל אנרגטי* (קינמטי) המועבר (אצוּר/ מאוחסן לפרקי זמן רגעיים, כמו קפיץ שנדרך) ברקמות הרכות בגב, בכלל זה השרירים, רקמות החיבור והרצועות. אותה אנרגיה מזינה/ משמרת את תנועת הרצף והקצב בהליכה, תורמת לאסתטיקה ול- קואורדינציה ואף מסייעת בחיסכון אנרגיה! מסיבה עיקרית זו, אחד מהגורמים הקריטיים מבחינת קואורדינציה בהליכה, הינו תיאום דו צידי (bilateral coordination). וכאמור, תרומתו של עמוד השדרה, על הרקמות הרכות שסביבו, משמעותית במיוחד!
*מנגנון דומה של שימור פוטנציאל אנרגטי בהליכה, קיים גם בעת כניסה מבוקרת למנח פרונציה במפרק subtalar joint (פרונציה בכף הרגל אצל ילדים) דבר המוביל לתגובה ביומכנית חיונית מאוד המכונה windlass mechanism of the foot.
5. קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ לורדוזיס טיפול – כיצד כפות הרגליים ו- “שיווי משקל אנטומי” קשורים ל- יציבה לא נכונה?
הידעתם? (IX) גופנו עובד על בסיס עיקרון המכונה “שרשרת קינמטית”, עיקרון ביומכני, לפיו כל תנועה בסגמנט אחד של הגוף משפיעה על הסגמנטים האחרים הקשורים אליו. כמו יסודות של בניין, ברגע שהם רעועים/ לא יציבים או לא ישרים, הבניין כולו לא יהיה יציב! מסיבה זו, יציבה לא נכונה לתפיסתנו אינה מתחילה מעמוד השדרה, יציבה לא נכונה זוכה במוטוריקל למענה טיפולי יציבתי-אורטופדי, כבר ממנח כפות הרגליים! אחד הפיתוחים המדעיים החשוובים שלנו בהקשר הנוכחי, הוא “שיווי משקל אנטומי”.
למידע נוסף, ראו פסקה מודגשת שכותרתה “שיווי משקל אנטומי” בדף פרונציה של כף הרגל (קריסת כף רגל ילדים | כף רגל קורסת פנימה) או בדף שיפור סגנון ריצה (ריצה נכונה כף רגל | שיפור הליכה).
תיקון מנחים אורטופדיים לקויים בכפות הרגליים, יסייעו לכם גם למנוע פציעות אורטופדיות המתהוות עם השנים. כך לדוגמא, הרמת קשת כף הרגל תסייע לכם למנוע פציעות אורטופדיות כדוגמת plantar fasciitis או shin splint syndrome. מידע נוסף בדף: צניחת קשת כף הרגל.
6. טיפול בבעיות יציבה/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ לורדוזיס טיפול – כלים מתוחכמים ובלעדיים לחיזוק שרירי יציבה המובהקים ביותר>>
תוהים איך ליישר את הצוואר?/ איך ליישר כתפיים שמוטות?/ איך ליישר גב כפוף? איך לתקן גיבנת? שיטת מוטוריקל בראשית דרכה, הציעה מבחר תרגילים חדשניים לטובת חיזוק שרירים. התמחותו האקדמית של אייל ציוני ביציבה וניסיון של למעלה מ- 20 שנה בעבודה הקלינית (טיפול ביציבה לקויה), הביאו לפיתוח כלים מתוחכמים ומובילים לחיזוק שרירי יציבה, בהם שרירים עמוקים וחשובים ביותר שקשה מאוד/ כמעט בלתי אפשרי להגיע אליהם בעבודה בפיזיותרפיה הקלאסית (ובטח שלא באימון בחדר כושר או בשחייה*) כדוגמת spinalis thoracis ו- semispinalis thoracis (בהקשר של קיפוזיס גבי מוגבר/ גב כפוף) או splenius capitis ו- semispinalis capitis, semispinalis cervicis (בהקשרים צוואריים, היפר לורדוזיס צווארי או הסעת סנטר לפנים…) חיזוק שרירי היציבה המדעי במוטוריקל נעשה בפילוח מדויק, הודות למודל ‘שלושת ההגאים’™ שלנו (ראו פסקה מס’ 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה) וגם הודות לתרגילי ביופידבק משלימים ובלעדיים!
כדי לסבר מעט את האוזן, נציין את האמירה הבאה (מובאת ע”י מטופלים במוטוריקל בעת העבודה או לאחר עבודה על שרירי יציבה): “אני מרגיש שהגב שלי ‘תקוע’ במצב זקוף, כאילו ששרירים שלא ידעתי על קיומם לא נותנים לו להתכופף גם אם אני מרוכז בדברים אחרים…”. ובכן, לא צריך יותר מידי פרשנות… תרגילי חיזוק שרירי היציבה שלנו יפתיעו גם אתכם ויפעילו שרירים שלא הייתם כלל מודעים לקיומם בגוף!!
*ראו גם: “גיהוץ עמוד השדרה”™ בסעיף מס’ 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה!
טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ גיבנת בעורף טיפול/ טיפול בבעיות יציבה במוטוריקל כולל חיזוק מתוחכם של שרירי יציבה שהתמחותם היא תמיכה במנח הנכון של עמוד השדרה על חלקיו השונים, נוסף על האגן, השכמות וכמובן חגורת הכתפיים – דבר קריטי בהקשר של כתפיים שמוטות (למקרה שתהיתם איך ליישר כתפיים שמוטות).
📌הידעתם? לשרירי הבטן חשיבות אסטרטגית ליציבה נכונה!
אחות התובנות המדעיות המשמעותיות שלנו בנושא יציבה נכונה, היא החשיבות האסטרטגית של שרירי הבטן העמוקים וגם במידה מסוימת השרירים השטחיים, הן לטובת השגת יציבה נכונה והן לטובת שמירה עליה. שרירי בטן חזקים יאפשרו לכם להתיישר מבלי להעמיס כלל על הגב התחתון, יתרון אדיר שאינו מובן מאליו! הדבר רלוונטי בעיקר לאלה הסובלים מקיצור שרירים (“שמיכה קצרה”), וכמובן לבעלי שוירמן קיפוזיס (שוירמן מחלה/ Scheuermann’s disease) או לבעלי קואורדינציה יציבתית נמוכה. ראו גם את פסקת “מלחמות עולם בשימור יציבה נכונה” בחלקו הראשון של דף פאר היציבה וכן, מידע נרחב גם בהמשך הדף.
טיפול יציבה עם ערך מוסף שווה וגם נכסף 💲
ואם כבר טיפול בקיפוזיס/ טיפול בלורדוזיס, הרווח/ ערך מוסף שיצמח לכם נוסף על טיפול יציבה הוא חיטוב/ מיצוק הבטן באופן דרמטי! שווה- לא??
מידע נוסף בנושא חיזוק שרירים לרשותכם גם בהמשך הדף.
"בטן גב" במוטוריקל
אינו בגדר שיזוף.
"בטן גב" זה שיפור יציבה + שינוי מתְאָר הגוף!
וגם לכך אנו קוראים “גם וגב”, או במקרה זה, “גם וגב ובטן כמובן” 🙂
◄ האם שחייה או חדר כושר עשויים לשפר את היציבה?
אנשי מקצוע רבים, בהם אורטופדים ממליצים על שיפור יציבה/ טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בגב כפוף/ יישור גב כפוף באמצעות שחייה או אימון בחדר כושר. אם נפתח את הדיון בשחייה, מקובל לחשוב ששחייה היא ערוּבה לגב זקוף ובריא. למרבה הצער, אין כך הדבר. בניגוד למיתוס הקיים עדיין, שחייה (כל סגנון שהוא) אינה יכולה להפעיל או לחזק את שרירי היציבה העמוקים/ המובהקים (!) אלא את השרירים המוטוריים (השטחיים יותר) בלבד שתרומתם לשמירה על יציבה נכונה ממש זניחה.
אחת הסיבות המדעיות לכך, מצויה בעובדה שישנן ‘דרגות חופש’ רבות (חופש תנועה במפרקים) בסגמנטים השונים של השלד בעת השחייה, דבר שאינו מאפשר חיזוק איזור מובחן/ ספציפי, כגון זוקפי הגב העמוקים באיזור עמוד שדרה חזי. יתרה, ילדים/ מבוגרים רבים בעלי יציבה לקויה (גם קיפוזיס קלה שאינה מבנית/ אינה חמורה כמו קיפוזיס שוירמן/ שוירמן קיפוזיס), סובלים ‘ממוטיב השמיכה הקצרה’/ מגבלה בטווחי התנועה (ראו הסבר בחלקו הראשון של דף פאר היציבה). שום תרגיל חיזוק שרירים שאינו נפתח בשיפור טווחי תנועה/ מתיחות/ ריכוך (ובעיקר הגמשה של עמוד השדרה עצמו, ראו גם סעיף הבא) לא ישא פרי. במילים אחרות, לא ניתן לחזק את שרירי היציבה העמוקים ללא שיפור/ השגת טווחי תנועה שיאפשרו לשרירים להתכווץ באותו טווח פונקציונלי ולייצר תנועה!!
*מגבלה בטווחי התנועה תגרור באופן אוטומטי גיוס סגמנטים (מפרקים) לא רלוונטיים בעליל כדוגמת גב תחתון ותייצר רק נזק ארוך טווח, במקום תועלת!
יתרה, תתפלאו לשמוע ששחייה בסגנונות מסויימים עלולה דווקא לייצר נזק יציבתי במקום תועלת (מידע נוסף בדף טיפול בלורדוזיס).
לא ירדתם לסוף דעתנו? קבלו דוגמא מוחשית: תחשבו על כך שאתם מנסים לבצע תרגיל של פשיטת ברכיים בישיבה (knee extension) בחדר כושר, כשאתם עם ג’ינס צמוד, או תרגיל פלקס (dorsiflexion) בקרסול כשאתם נועלים נעל גבוהה המגבילה את טווח התנועה. חשים מגבלה בטווח התנועה, נכון? זה בדיוק מה שקורה כשאתם רוצים לחזק את שרירי היציבה העמוקים/ הקלאסיים שלכם מבלי לשפר ראשית את טווחי התנועה של עמוד השדרה (כשהאיזור הקלאסי, הוא עמווד השדרה החזי) אפילו באמצעות טיפול ביציבה בפיזיותרפיה הקלאסית! יתרה מכך, בעוד שאותה מגבלה בחיזוק שרירי הרגליים לא עלולה להסב שום נזק, חיזוק שרירי יציבה בלתי מבוקר עלול לייצר נזק של ממש!!
לפיכך, טיפול בבעיות יציבה (טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בלורדוזיס/ לורדוזיס טיפול) באמצעות חדר כושר או שחייה, ממש לא יחזיק מים 🙂
*ראו גם מידע חשוב בנושא שחייה (סגנונות חתירה, חזה וגב) ופוטנציאל שלילי להתהוות לורדוזיס מותני מוגבר ו- היפר לורדוזיס צווארי בדף שקע עמוק בגב.
באותו אופן, אימון בחדר כושר למבוגרים או חיזוק חגורת כתפיים אצל ילדים/ חיזוק חגורת הכתפיים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים הנעשים ע”י מאמן כושר אישי לילדים/ אימון כושר אישי לילדים/ מאמן כושר אישי לנערות לא יועיל כלל, כל אימת שאינו חלק מעבודה מערכתית על היציבה (ריכוך עמוד השדרה על מעטפותיו ורקמות החיבור, הגמשת/ חיזוק שרירי יציבה עמוקים, קואורדינציה יציבתית, מודעות יציבתית..).
יתרה, דיברנו בדף לורדוזיס מותני מוגבר/ היפר לורדוזיס מותני/ צווארי על תרגילי כושר טריוויאליים ותמימים לכאורה, כדוגמת עליות מתח, שכיבות סמיכה או מתיחות שרירים שגרתיות הנעשות באופן עצמאי או בעת אימון כושר אישי לילדים/ אימון כושר לילדים ונוער ע”י מאמני כושר/ מדריכים מוסמכים ועלולות, תתפלאו לשמוע, להסב נזק מצטבר ליציבה של ילדכם/ שלכם!
ודבר חשוב נוסף, לא קיים (וספק רב אם ניתן יהיה להמציא) מכשיר אימון בחדר כושר המחזק את זוקפי הגב העמוקים ובטח שלא ברזולוציות מדויקות וכאלה שאינן מזיקות (לגב התחתון ו/או לעמוד שדרה צווארי, לדוגמא) כשתגיעו אלינו לטובת טיפול בקיפוזיס/ טיפול ביציבה/ טיפול בלורדוזיס תוכלו להבין בדיוק על מה אנו מדברים!
מחפשים תרגילי יציבה לילדים/ לנוער/ למבוגרים ברשת האינטרנט? 🚩 מחפשים פטנט לגב זקוף? הפסקה הבאה מיועדת ממש עבורכם!
◄ עד כמה תרגילי יציבה לילדים/ למבוגרים המופיעים ברשת האינטרנט בטוחים?? 🚩
ו- ‘איסוף סנטר’ – פתרון קסם? לא ממש…
פעמים רבות אנו נשאלים ע”י אנשים/ הורי ילדים המתגוררים בחו”ל והמתקשים להגיע אלינו, על חוות דעתנו לגבי תרגילי יציבה לילדים/ תרגילי יציבה למבוגרים המועלים לרשת האינטרנט (אינסטגרם, טיקטוק, סרטונים ב- Youtube, המלצות באתרים של מאמן כושר אישי לילדים וכו’) או פטנטים מסוגים שונים.
אז אכן, רשת האינטרנט מוצפת במידע וכלים לכל דורש, בהקשר לנושאי בריאות ונושאים הקשורים לתחום התפתחות הילד באופן כללי, וספציפית בהקשר של תרגילי יציבה לילדים/ למבוגרים חיזוק שרירים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים/ חיזוק שרירי הליבה וכו’.
שימו לב 🚩 אנו שבים וממליצים להורים לנקוט משנה זהירות הן בתרגילי חיזוק שרירים/ חיזוק חגורת כתפיים אצל ילדים הנלקחים מהרשת והן בחיקוי תרגילי יציבה לילדים (וגם למבוגרים) מהטעמים העיקריים הבאים:
ברמה הכללית, תרגילים רבים כ”כ מוצעים ע”י מאמנים חסרי ידע מקצועי נרחב/ חסרי ניסיון,
- יציבה היא תחום מורכב מאוד! תרגילי יציבה למבוגרים/ תרגילי יציבה לילדים/ תרגילים לחיזוק שרירים לילדים דורשים הבנה עמוקה בדיסיפלינות שונות: אנטומיה, קינזיולוגיה, ביומכניקה, פיזיולוגיה וככל שמדובר על ילדים, נדרשת התמחות וניסיון בתחום בעיות יציבה אצל ילדים/ בעיות אורטופדיות ילדים וכן ידע וניסיון בתחום התפתחות הילד (התפתחות תקינה מול התפתחות לקויה, בעיות מוטוריות אצל ילדים , בעיות בשיווי משקל..).
- גם תרגילים הנראים מוכרים ובטוחים לכאורה, עלולים להיות מזיקים מאוד לילדים! מערכת השלד (עמוד השדרה) והשרירים אצל ילד רכה ועדינה ביחס לזו של מבוגר, יכולת המערכות לספוג עומסים פחותה באופן ניכר. יתרה, ילדים רבים סובלים מ– היפוטוניה וגמישות יתר ומתקשים מאוד לייצב את המפרקים השונים בעת ביצוע התרגילים, דבר המגביר לעיתים באופן דרמטי את הסיכון לפציעות!
- גם חיזוק שרירי הליבה אצל ילדים ותרגילים המבוצעים עם משקל גוף כנגד כח הכובד, מביא אותנו פעמים רבות לביצוע א-סימטרי, שימוש במפרקים לא רלוונטיים לפעולה או שימוש בטווחי תנועה עודפים, דבר בעל פוטנציאל שלילי הן לשלד עמוד השדרה והן ולקמות הרכות (שרירים, רצועות, סחוסים, מעטפות מפרקיות..).
- מנגנוני הגנה בשרירים (כדוגמת מנגנון גולג’י*) אצל ילדים פחות מפותחים ביחס למבוגרים בהקשר של מאמצים סיזיפיים, כך שיכולתו של הילד לדעת בזמן אמת האם המאמץ עימו מתמודד ברגע נתון נמצא בגבולות הפיזיולוגיים שלו או שמא חורג מהם פחותה!
- חיזוק חגורת כתפיים אצל ילדים, בדומה ל- חיזוק שרירים כללי או חיזוק שרירי יציבה, דורש איוזון בין קב’ שרירים אנטגוניסטיות (נגדיות), במטרה ליצור איזון תפקודי וכמובן, למנוע פציעות והשלכות יציבתיות שליליות.
- תרגילי חיזוק שרירים, בין אם מדובר על חיזוק שרירי יציבה או חיזוק שרירים כללי, חייבים להיפתח (ראו פסקה קודמת) וגם להיות מלווים בתרגילי גמישות/ מתיחות, לצורך הפעלה פונקציונלית של השרירים ומניעת פיצוי/ גיוס טווחי תנועה מאיזורים לא רלוונטיים/ לא נכונים כגון גב תחתון, לצורך שמירה על טווחי תנועה פונקציונליים, שמירה על היציבה וכמובן, מניעת פציעות!
תמצאו ברשת המלצות רבות לפעולה פשוטה לכאורה, המחוללת קסמים (גם כן לכאורה) העונה לשם “איסוף סנטר”. שימו לב, אותה פעולה של איסוף סנטר עלולה בקונסטלציה מסוימת להיות מזיקה למדי ולייצר עומסים על עמוד שדרה צווארי ו- כאבי צוואר, או מאידך, לייצר לורדוזיס מותני מוגבר, בין היתר בשל העובדה שקיימים קשר גומלין בין הסגמנטים השונים של עמוד השדרה!
כשתגיעו אלינו, תקבלו הסבר מדעי מדויק על איסוף סנטר נכון, המותאם למנח היציבה שלכם!
יציבה לא נכונה בעידן ההייטק נגרמת ברוב המקרים גם מ- קיצורי שרירים נרכשים. לצורך ביצוע תרגילי גמישות, נדרשת הכרות מדויקת עם צרכיו הספציפיים של כל ילד או מבוגר (מבנה גוף, אופי היציבה שלו, טווחי תנועה ועוד) כדי להתאים את התרגילים באופן מדויק, למנוע פציעות ולמקסם את תוצאות הטיפול. יתרה, מתיחות שרירים הנעשות עם ילדים בעלי גמישות יתר עלולות להיות מסוכנות במיוחד. ברשותנו מבחר טכניקות, המאפשרות לבצע מתיחות לכל שריר/ קב’ שרירים, מבלי להגדיל את הגמישות הקיימת ו/או לגרור פציעות כגון פריקת כתף..
*מנגנון גולג’י (Golgi tendon \ organ) – רצפטור בשריר הרגיש למתיחה/ גורם אפרנטי המעורב עם בקרה ומשפיע על טונוס השרירים. אברון/ מנגנון גולג’י הוא קולטן המצוי בצומת שבין השריר והעצב (Neuromuscular junction). בעת שהשריר מתכווץ בפעולה מוטורית כלשהי, מתקבל במע’ העצבים מידע מאותו אברון לגבי מידת המתח בשרירים. כאשר עומס מוגזם מוטל על השריר, אברון גולג’י גורם לשריר להרפות, כדי למנוע המשך מתח (טונוס) מוגזם. במילים אחרות, מטרת מנגנון גולג’י להבטיח שעוצמת התכווצות השריר לא תחרוג מהמגבלות המכניות שלו, גורם הגנה פיזיולוגי חשוב מאוד בתפקוד השרירים!
סיבות נוספות שקצרה היריעה מלפרטן..
7. טיפול ביציבה לקויה/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ לורדוזיס טיפול – כלים חדשניים למתיחת שרירים עקשנים במיוחד!
דיברנו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה, שאחת הסיבות המרכזיות להתהוות לקויות יציבה/ בעיות גב סגיטליות ו- הגדלת עקומות עמוד השדרה (קיפוזיס מוגבר/ היפר לורדוזיס צווארי/ לורדוזיס מותני מוגבר/ גב כפוף בגיל מבוגר), הינה קיצורי שרירים* נרכשים (“מוטיב השמיכה הקצרה“). השרירים המשמעותיים ביותר התורמים את תרומתם השלילית ליציבה הינם זוקפי הגו. ממצא מדעי חשוב שלנו בהקשר הנוכחי, מצביע על כך שקיצור השרירים לא נעצר (אינו מושהה) בעת שאנחנו הולכים לישון (הנחת יסוד ותיקה בתחום היציבה..) אלא מוסיף ומעצים/ מבסס את עצמו (ראו מידע נוסף בפסקה הבאה: “הרגלי היציבה שלנו הולכים לישון איתנו”).
בדיוק מסיבה זו פיתחנו מבחר גדול של תרגילי גמישות בגב/ מתיחות יעילות מאין כמוהן, בשילוב מתוחכם של טכניקת PNF (שימוש במנגנונים פיזיולוגיים המאפשרים מתיחה מבוקרת ויעילה) ומבחר תרגילי ביופידבק מתקדמים! תרגילי המתיחה החדשניים שלנו מותאמים לאיזורים בעייתיים כגון גב תחתון במצבי לורדוזיס מותני מוגבר/ שקע עמוק בגב תחתון או ביצוע תרגילי גמישות שרירים אחוריים בצוואר/ עורף (מתיחת צוואר/איך מאריכים צוואר) לטובת היפר לורדוזיס צווארי או בעת יישור קיפוזיס/ יישור עמוד השדרה/ לורדוזיס טיפול…ראו גם “גיהוץ עמוד השדרה” בסעיף 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה!
תוכלו סוף סוף להרגיש את השרירים שלכם נמתחים בפילוח מדויק, את התחושה הנעימה שבאה מיד לאחר המתיחות/ מיתון היפר לורדוזיס, ואת זקיפות הקומה (ותוספת גובה, מידע בסעיף מס’ 12 בהמשך..) המתאפשרת עקב כך. כל תרגילי המתיחה לסגמנטים השונים של עמוד השדרה (ולשרירים הקצרים הנקשרים לעמוד השדרה), מבוססים על ‘מודל שלושת ההגאים’™ שלנו (מידע נוסף בפסקה מס’ 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה).
טסט קליני חדש >>
בהקשר הנוכחי, פיתחנו טסט קליני חדש*/**, המאפשר למטפל למדוד/ לכמת באופן פשוט ומדויק את חומרת אותה ‘שמיכה קצרה’ (קיצור בזוקפיי גב עמוקים) דבר המאפשר מעקב שוטף ואובייקטיבי אחר התקדמות הטיפול, מאפשר לגייס את המטופל (ילדים/ מבוגרים) כשותף פעיל בהשגת היעד (מסייע למטופל/ת להבין את המכניזם הלקוי המשמעותי ביותר ביציבה שלו/ה וכיצד ניתן להילחם בו).
*כוונה עתידית שלנו לפתח סטנדרטיזציה עבור אותו טסט קליני ולהופכו לטסט אבחון בינלאומי בפיזיותרפיה/ אורטופדיה.
**גם הטסט הקליני החדש שלנו מבוסס על מודל שלושת ההגאים ™.
*דבר נוסף שחשוב מאוד להדגיש בהקשר הנוכחי: קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס/ שוירמן קיפוזיס/ טיפול ביציבה/ יציבה לקויה טיפול/ גב כפוף בגיל מבוגר/ טיפול בלורדוזיס שאינו מתייחס/ אינו מעניק מענה לאותם קיצורי שרירים (“שמיכה קצרה”) נדון לכישלון חד משמעית! הדברים נאמרים מתוך ניסיון קליני עם מאות מטופלים שהגיעו אלינו לאחר טיפול בפיזיותרפיה/ כירופרקטיקה לאורך השנים!
8. יציבה לא נכונה/ טיפול בקיפוזיס/ תיקון יציבה: הרגלי היציבה שלנו “הולכים לישון איתנו”>>
תפיסה חדשנית נוספת וחשובה שלנו, מצביעה על כך שבדומה לקיצור שרירים/ קיצור רקמות פיזיולוגי המתרחש ברגליים במהלך שנת הלילה* אצל הסובלים מבעיות אורטופדיות, כדוגמת pes equinus, או אצל ספורטאים/ אנשים הסובלים מתהליך דלקתי בכף הרגל (plantar fasciitis) מצאנו כי גם בעיות גב אצל ילדים/ בעיות יציבה אצל מבוגרים, הכוללות את המוטיב של מה שאנו מכנים ‘שמיכה קצרה’/ קיצור זוקפי גב עמוקים/ קיצור זוקפים (רוב בעיות היציבה כיום אצל ילדים/ מבוגרים, כוללות מרכיב משמעותי של קיצור שרירים…), אותן בעיות יציבה נוטות להחמיר לא רק בשעות היום (כתוצאה ממכלול של גורמי סיכון בהם הרגלי יציבה שגויים, גנטיקה, ארגונומיה לא נכונה, עבודה ממושכת מול המחשב, רפיון שרירי יציבה ועוד..), אלא גם במהלך שנת הלילה! (**) הידעתם? (XI) מבלי שנהיה מודעים לכך, אנו מאמצים את הרגלי/ דפוסי היציבה השליליים שלנו גם במהלך שנת הלילה! טונוס שרירים הנשלט ע”י מערכת העצבים המרכזית, מכניס אותנו לפרקי זמן משתנים במהלך השינה, למנחי יציבה לקויה בעיקר בעמוד השדרה הצווארי (היפר לורדוזיס צווארי). בנוסף, מנח הירכיים ביחס למנח האגן (הן בשינה על הגב והן על הבטן/ מנח supine ומנח prone בהתאמה) מביא אותנו להגדלת הלורדוזיס המותני (לורדוזיס מותני מוגבר/ לורדוזיס טיפול)!
ההשערה המדעית שלנו ביחס לטונוס הזוקפים הצוואריים המביא להגדלת הלורדוזה הצווארית היא הצורך של מרכזי המוח הגבוהים לפתוח נתיב אוויר (Airway) כדי לאפשר נשימה חופשית בזמן השינה ולמנוע סגירת אותו נתיב אוויר (דבר שעלול לגרום לחנק, או במקרה פחות גרוע לשינה לא עמוקה/ לא איכותית). שינה טובה דורשת נשימה חופשית ויעילה! כולנו מכירים את התופעה שבזמן צינון או התקררות קשה (עם סינוזיטיס לדוג’) קשה לנשום מהאף והשינה פחות טובה (קמים עייפים ולא מרוכזים). הסבר נוסף לאותה יציבה לא נכונה במהלך שנת הלילה הוא שאותם שרירים שהתקצרו במהלך היום בעת שעבדנו עם הסמארטפון/ טאבלט (לדוג’) מפעילים כוחות משיכה על השלד כדי להישאר באותו מנח מקוצר גם כשאנחנו ישנים. במילים אחרות, רקמה שנמצאת במצב מקוצר (גם בהיעדר השפעת כוח הכובד***) נוטה לאמץ את המצב המקוצר שלה ומוסיפה להתקצר (והתהליך הוא יומיומי, מחזורי וקבוע!). גם תפיסה מדעית וחדשנית זו, שהענקנו לה את הכותרת “הרגלי היציבה שלנו הולכים לישון איתנו”, משנה באופן דרמטי את ההתייחסות בעת טיפול בקיפוזיס | טיפול בלורדוזיס | לורדוזיס טיפול במוטוריקל ומן הסתם, מבטיחה תוצאות טיפול טובות יותר!
גורם נוסף המשפיע על היציבה שלנו בזמן השינה, הוא ארגונומיית השינה. הרחבנו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה את הדיון בסוגייה של “חורף ו- יציבה לא נכונה”. בין היתר, הזכרנו את השינה בלילות החורף הקרים הכוללת “התכרבלות” בשמיכה או מתיחת קצוות השמיכה מתחת לכתפיים או הקרסוליים (דבר בעייתי במיוחד הן מבחינה יציבתית והן אורטופדית לסובלים מ- יישור יתר בברך | יישור יתר בברכיים | טריקת ברך).
הזכרנו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה (סעיף מס’ 1) את נושא הפרסטזיות (postural paraesthesia). ובכן, אין זה מקרי שפרסטזיות מתרחשות במהלך שנת הלילה. הדבר נובע מכך (וגם מהווה הוכחה נוספת לכך..) שאנו נוטים לאמץ תבניות יציבה לא נכונות ולא בריאות במהלך שנת הלילה!
*חשוב לציין שגם קיצור שרירי הרגליים (gastrocnemius, soleus) שעשוי (עלול) להתרחש בשנת הלילה (בהקשר של pes equinus או plantar fasciitis), משליך באופן שלילי על היציבה הכללית ועלול לחשוף את הגוף גם לפציעות אורטופדיות עם השנים.
**אין זה משנה על איזה מזרן אנו ישנים. כלומר, אין כל קשר לטיב המזרן.
***התפיסה החדשנית שלנו בנוגע לקיצור השרירים במהלך שנת הלילה, משנה תפיסת עולם/ הנחת יסוד ותיקה הקיימת עד היום ב- פיזיותרפיה, לפיה אנו זקופים יותר לכאורה בתחילת היום, משום שכח הכובד אינו רלוונטי במהלך שנת הלילה…
יציבה נכונה שינה/ שינה על הצד/ שינה על הבטן/ שינה על הגב- מה נכון?
שינה על הצד והגב היא הבריאה ביותר, לעומת שינה על הבטן המייצרת עומס מזיק על עמוד השדרה הצווארי (עומסי רוטציה ודחיסה) ומעודדת אף יצירת לורדוזיס מותני מוגבר בעת השינה! אז בהמשך לתגלית המדעית שלנו ביחס לשינה וליציבה, תקבלו מאיתנו מבחר טיפים להשגת ארגונומיית שינה נכונה בכלל זה תנוחות להקלה על כאבי גב!
מוטוריקל - חדשנות מדעית,
גם ביציבה!
לרשימה המלאה של התפיסות המדעיות החדשות שהבאנו לעולם, לחצו: שיטת מוטוריקל- שורה של תגליות מדעיות.
יציבה לקויה – אל תפילו את האשמה רק על המחשב, הטאבלט או הסמארטפון…
הבאנו את התמונה כתיעוד היסטורי ואותנטי של יציבה לקויה ו- בעיות אורטופדיות אצל ילדים/ מבוגרים שחיו בארץ בראשית המאה הקודמת, לפני שבכלל מישהו חלם על מחשב, טאבלט או סמארטפון. התמונה מהווה הוכחה לכך שישנם גורמים נוספים, מעבר לטכנולוגיה של ימינו (מסכים ושאר אמצעי בידור דיגיטליים) להתפתחות יציבה לקויה, גורמים כדוגמת גנטיקה או שנת הלילה עליה דיברנו לעיל. ניתן למצוא בתמונה בעיות יציבה כדוגמת עמידה רפויה, קיפוזיס, שקע עמוק בגב תחתון/ היפר לורדוזיס, וכן בעיות אורטופדיות בברך (רגלי איקס, יישור יתר בברך) ו-בעיות אורטופדיות בכף הרגל (פרונציה של כף הרגל, פלטפוס ברגל/ פלטפוס אצל ילדים).
יציבה בהקשר לסגנון ריצה או תוואי שטח??
◄ הידעתם? (XII) גם סגנון הריצה שלכם ואופי המשטח עליו אתם רצים, משליכים על היציבה שלכם!
ריצה בעלייה יוצרת לורדוזיס מותני מוגבר* (בעת הריצה) ריצה בירידה ממתנת (מפחיתה) את הקמר המותני/ לורדוזה מותנית!
*בין היתר בשל מעורבות יתר של שרירי המותן -כסל (iliopsoas) ומנח הגו בעת הריצה.
עם זאת, רגע קט לפני שאתם חושבים לשנות את מסלול הריצה שלכם, חשוב לציין באותה נשימה, וברוח הביטוי “אליה וקוץ בה”** (או במקרה שלנו ממש “עלייה וקוץ בה“), כי אימוני ריצה אינטנסיביים/ תכופים בעליות/ ירידות עלולים להשפיע באופן שלילי ברמה האורטופדית ולייצר לדוגמא, עומסים מוגברים ושחיקה של שרירי השוק האחורי וגיד אכילס!
כך לדוגמא, ריצה בירידה מגדילה את מנח פרונציה של כף הרגל (בין השאר, בשל צורך של קבוצת השרירים הממתנת/ מבקרת פרונציה בבלימת עומסים “תובענית יותר” עקב תאוצת משקל הגוף בכיוון מטה וכן בשל התפקיד הנוסף המוטל על שריר השוק הקדמי, tibialis anterior במיתון מהירות גלגול כף הרגל במגע העקב עם הקרקע ומניעת “foot slap” כתוצאה מהשפעת החזר הכוח/ Ground reaction force) כך שלבעלי פרונציה בקרסול, מומלץ להימנע מאימוני ריצה ממושכים בירידות (ריצה בעלייה דווקא ממתנת את מנח הפרונציה או, ליתר דיוק את משכו). מידע נרחב בדף פרונציה בכף הרגל אצל ילדים.
**ע”פ מילון אבן שושן, הביטוי “אליה וקוץ בה” מתאר דבר שהוא בכללו טוב, אלא שיש בו פגם קטן (במקרה שבו עסקינן, הפגם אינו זניח כלל)
ראו גם: שיפור סגנון ריצה ריצה נכונה איך לרוץ נכון לרוץ נכון ריצה נכונה כף רגל שיפור סגנון ריצה ילדים שיפור סגנון ריצה לילדים שיפור יכולת ריצה שיפור מהירות ריצה לילדים שיפור מהירות ריצה בכדורגל סגנון ריצה נכון טכניקת ריצה נכונה ריצה מגושמת ריצה נכונה טיפים ריצה נכונה למתחילים יציבה נכונה בריצה ריצה מסורבלת שיפור טכניקת ריצה שיפור מהירות ריצה שיפור כושר ריצה שיפור זמן ריצה
9. טיפול ביציבה לקויה/ טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ לורדוזיס טיפול/ טיפול בלורדוזיס/ יציבה לא נכונה מתפתחת ממש ‘מתחת לרדאר’/ הפסיכולוגיה העומדת מאחורי ‘תפיסת היציבה’ שלנו>>
מכירים את התופעה השכיחה הבאה? אתם הולכים עם ילדכם לקניות/ סידורים. לפתע פוגשים חברים/ קרובי משפחה שלא ראיתם זמן מה (לעיתים שבועיים-שלושה בלבד). אלה מביטים על הילד/ה ואומרים “וואו, איך גבהת פתאום…”. אתם נמצאים בקרבתו של הילד/ה יומיום, ולא שמים בהכרח לב לשינויים הדרמטיים בגובה, משום ששינויים אלה מתרחשים באופן יומיומי וקצוב (אך מצטבר) והעין שלכם (המוח) מסתגלת לשינוי המדורג ולא מבחינה בהבדל (בדומה לתופעת “הביטואציה” בפיזיולוגיה/ פסיכולוגיה).
דוגמא נוספת, לפני מספר שנים, עבדכם הנאמן נאלץ לעבור זמנית למסך טלויזיה ישן, לאחר שמסך הפלסמה התקלקל. המסך הישן שנותר מיותם במחסן (למרבה המזל) היה בעת רכישתו בגדר “הצעקה האחרונה”, מסך 29 אינטש (נרכש בשנת 1998) והיה ממש מסך ענק (לכל הדעות).
והינה לפתע, לאחר שהעין התרגלה בשנים האחרונות לצפייה במסך 50 אינטש, המסך הישן והטוב שהוחזר כלאחר כבוד אל הסלון בילבל אותי מעט וגרם לי לפתע לחשוב שאני צופה במסך של לפטופ (מחשב נייד) בגודל של 15 אינטש בלבד!
אותו עקרון בדיוק חל עם היציבה. בעידן הדיגיטלי, הילדים שלכם (וגם אתם) נעשים כפופים יותר ויותר מיום ליום. מבלי שתהיו מודעים לכך, בעיות יציבה מתפתחות “מתחת לרדאר” שלכם, מפני שגם במקרה זה, העין שלכם מתרגלת/ מסתגלת כל העת לאותה יציבה לקויה המתפתחת בהדרגה (המוח לומד לפרש יציבה לא נכונה כדבר נורמלי/ תקין), באותו אופן שבה הסתגלה העין לשינוי הדרגתי בגובה (ולא ראתה בכך משהו חריג, או בגדר שינוי/ מגמה) או כפי שהסתגלה לצפייה במסך גדול ולפתע המסך הבינוני והישן נתפס פתאום כמסך מחשב נייד! תופעה זהה אגב, מתרחשת בהקשר של השמנת יתר בילדים/ השמנת יתר בילדים טיפול (מכונה גם “השמנה זוחלת“).
מסיבות אלה בדיוק, מגיעים אלינו לקליניקה פעמים רבות ילדים/ נערים, לטובת אבחון מוטורי לילדים. ההורים מגיעים עם הילד לאבחון מפני שקיימת לדוגמא הימנעות מהשתתפות במשחקי כדור או סרבול מוטורי. נחשו מה? דווקא הדבר הראשון התופס לנו את העין, ברגע שהילד נכנס עם הוריו לקליניקה, זו אותה יציבה לקויה/ גב כפוף (לעיתים ברמה ממש זועקת לשמיים). אנו מסבים את תשומת לב ההורים ליציבה של הילד, והתגובה המתקבלת היא “מה באמת? לא שמנו לב… הגענו אליכם בגלל הנושא המוטורי בכלל”. התפנית בתפיסה של ההורים מתרחשת כאשר אנו מיישרים את הילד/ תומכים/ אוחזים את גבו במנח נכון (מתקנים את היציבה באופן יחסי) תוך מס’ שניות, ואז, ההורים מקבלים את הפרספקטיבה הנכונה ל- מהי יציבה נכונה לילדים ושואלים, “רגע, אז אולי נתחיל דווקא עם טיפול ביציבה? לא ידענו שהמצב חמור כל כך” (שינוי של 180 מעלות בתפיסה). התופעה המתוארת אגב, מתרחשת אצלנו ממש לעיתים קרובות!
גורם נוסף המכהה את החושים בכל הנוגע לתפיסת המושג “יציבה נכונה”, הוא נורמות היציבה באוכלוסייה. למה כוונתנו? בכל מקום אליו אנו הולכים, אם זה ברחוב, בתי קפה, משרדי חברות הייטק וכו’, אנו רואים אנשים כפופים (תולדה ישירה של אורח החיים הטכנולוגי). המוח קולט כיצד יציבה שכיחה (יציבה לא נכונה) נראית ומתייג אותה בתודעה כדבר נורמלי. להזכירכם, יציבה לקויה אינה דבר נורמלי!
ואגב כהות החושים עליה אנו מדברים, התמונה לעיל נשלחה אלינו במייל* עם השאלה: “מה דעתכם? האם זו יציבה תקינה או שצריך לעשות משהו”? נו, לא צריך להכביר במילים…
*גם תמונה זו פורסמה באתר בהסכמת המשפחה.
דוגמא נוספת ואחרונה, כדי להמחיש את חומרת המצב.. בתום כל טיפול ביציבה לקויה, אנו מציגים בפני ההורים את הילד/ה זקופים יותר (בפער ניכר מלפני תחילת הטיפול, אותו טיפול אליו רק נכנסו לפני שעה קלה..). פעמים רבות ההורים שואלים באופן ספונטני: “מה, זה לא זקוף מידי לטעמך..”? אנו מחייכים ומסבירים…
ואם לא די במה שתיארנו לכם עד כה, אז גם גישתם של עמיתנו האורטופדים, אינה מסייעת (בלשון המעטה) להוציא את ההורים מאדישותם, לנוכח יציבה לא נכונה לעיתים ברמה הזועקת לשמיים. למה כוונתנו? ובכן, אורטופדים עשויים במקרה הטוב, להמליץ לילדכם על שחייה לטובת שיפור יציבה. הזכרנו את תרומתה הזניחה של שחייה ליציבה נכונה לילדים/ מבוגרים (ראו דיון בנושא, בפסקה מס’ 6 לעיל) ובמקרה הפחות טוב, להציע לכם לחזור לביקורת עוד שנה (“נראה אם המצב יחמיר..”). איננו רוצים להישמע נביאי זעם, אבל במציאות של ימינו, כל מצב של יציבה לא נכונה, דינו להחמיר, לעיתים בפרקי זמן ממש קצרים של חודשים ספורים! תוכלו למצוא ביקורת נוספת בדף טיפול בגב כפוף, בפסקה שכותרתה “אין scoliosis, הכל בסדר” (פסקה המודגשת ברקע כחול).
לסיכום פסקה זו, אומרים שיופי הוא בעיניי המתבונן (דבר סובייקטיבי). יציבה לקויה אינה כזו! קיימות אמות מידה מדויקות עבור יציבה נכונה. יציבה לקויה בעידן הטכנולוגי קיימת בשיעור ממש גבוה באוכלוסיה כיום, מבלי שרוב האוכלוסיה בכלל מודעת לכך! מסקנה נרכשת שלנו מכך: בעידן הנוכחי, כל ילד חייב לעבור אבחון יציבה/ אבחון ליקויי יציבה אחת לשנה (ובעיקר בגיל הצמיחה לגובה) מהסיבות שפורטו לעיל וסיבות נוספות שתגלו בהמשך הדף!
במוטוריקל – יש מוטוריכלל,
יציבה לא נכונה אינה גזירת גורל!
10. מחלת שוירמן/ שוירמן קיפוזיס/ תסמונת שוירמן/ עקשת/ scheurmann’s disease/ scheuermann’s kyphosis/ מחלת שוירמן טיפול חדשני ומדויק >>
שוירמן קיפוזיס/ קיפוזיס שוירמן/ מחלת שוירמן ילדים/ scheurmann’s disease זוכה במוטוריקל למתווה טיפול חדשני! כפי שתיארנו מוקדם יותר בדף, קיפוזיס שוירמן הינו קיפוזיס מבני בולט/ מוגבר וגם קשיח בזווית של 45º-75º (כאשר הנורמה עומדת על זווית שבין 25º-40º) הכולל קיצור משמעותי של שרירים ורקמות חיבור, נוסף על שינויים ניווניים בשלד ובדיסקים הבין חולייתיים כגון חדירת דיסק לגוף החוליה (Schmorl’s nodes) או הידחסות החוליות ויצירת צורת “טריז” לגוף החוליה (wedge vertebra) כתוצאה מהלחצים הביומכניים המשמעותיים שאותה עקומה מוגברת של קיפוזיס מייצרת.
ברשותנו מבחר של כלי טיפול יעילים במיוחד, בהם ‘גיהוץ עמוד השדרה’ ™/ יישור עמוד השדרה (ראו סעיף מס’ 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה) להתמודדות עם קיצורי שרירים ורקמות חיבור (נסמכים, בין היתר, על מודל ‘שלושת ההגאים’™ שפיתחנו, ראו סעיפים 1 ו- 8, סעיף 1 נמצא בחלקו הראשון של דף פאר היציבה). אותו ‘גיהוץ עמוד השדרה’ ™ נוסף על מבחר כלי טיפול חדשניים נחשבים ליעילים מאין כמוהם אף להגמשת/ יישור עמוד השדרה עצמו, ברזולוציה המדויקת לצרכיו של המטופל (מבנה גופו, מיקום אותו קיפוזיס קשיח/ אותו סגמנט בעייתי). תרגילי “גיהוץ”/ יישור עמוד השדרה שלנו עושים את מלאכתם היטב, ומסוגלים באופן יחסי להתמודד עם קיפוזיס שוירמן עקשן/ קשיח במיוחד באופן האפקטיבי ביותר! כל נער/ מבוגר מקבל גם סדרה של תרגילים אפקטיביים לביצוע בבית, לשמירת התוצאות שהושגו בקליניקה.
ובל נשכח, הדגשנו מוקדם יותר בדף (סעיף 6) את החשיבות האסטרטגית של שרירי הבטן ליציבה נכונה! הדבר רלוונטי במיוחד לבעלי שוירמן קיפוזיס/ שוירמן מחלה (Scheuermann’s disease). אנו מציעים גם את הכלים המתקדמים מסוגם בעולם לחיזוק שרירי בטן בהקשר יציבתי וספציפית, לבעלי שוירמן קיפוזיס.
חיזוק שרירי הבטן לבעלי שוירמן קיפוזיס/ שוירמן מחלה (Scheuermann’s disease) מאפשר השגת שני יעדים מרכזיים בטיפול:
- השגת ריכוך עמוד השדרה לטובת יישור אותו קיפוזיס מבני ונוקשה בעת הטיפול,
- שמירה על יציבה נכונה בקלות יתרה, ללא צורך לפצות באופן מזיק למדי ב- לורדוזיס מותני מוגבר/ לורדוזיס מותנית מוגברת (ראו מידע חשוב בהקשר זה בפסקה שכותרתה ““מלחמות עולם” בתוך הגוף…”, סעיף מס’ 2 בדף טיפול יציבה).
11. “ניהול היציבה”- כלי חשוב ביותר, “מפתח” לטובת שיפור יציבה>>
ניהול היציבה? נכון מאוד, היציבה שלנו היא דבר שצריך לנהל! ציינו מוקדם יותר בדף את הטבע האנושי, הבוחר לשמר מנחי יציבה ישנים ומוכרים, חסכוניים באנרגיה ונוחים יותר, על פני מנחי יציבה חדשים ולא מוכרים, תובעניים יותר מבחינה אנרגטית, הדורשים גם משאבי קשב וריכוז לא פשוטים (בעיקר בשלבים הראשונים של טיפול ביציבה לקויה). הדבר משוּל לרכישת שפה (לשונית/ דבוּרה) חדשה. בשלבים הראשונים, שימוש בשפה החדשה מהווה אתגר משמעותי, ותמיד יש נטייה לחזור לשפת האם הנוחה והמוכרת. במוטוריקל תלמדו כיצד לנהל את היציבה שלכם בכל מנח יציבתי (ישיבה/ עמידה וגם הליכה ושינה! ראו סעיף 8 לעיל, בהקשר של שינה) ובכל רגע נתון. הגיע הזמן שאתם תנהלו את היציבה שלכם במקום שזו תנהל אתכם!
ניהול היציבה במוטוריקל מתאפשר, בין היתר, אודות לתרגילי מודעות יציבתית, אמצעי המחשה מתקדמים (ראו סעיף 3 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה) ו- תרגילי “קואורדינציה יציבתית” וביופידבק (סעיף 2 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה) שפיתחנו כחלוצים ברמה העולמית!
אם תהית איך להיות יותר גבוה? איך להיות גבוהה יותר? איך לשפר גובה? תרגילי מתיחה לגביהה– תוהים האם יש דבר כזה?? אז בהחלט כן! (רמז: גיהוץ עמוד השדרה ™, מידע נוסף בחלקו הראשון של דף פאר היציבה!).
טיפולי היציבה שלנו יתנו לכם מענה יוצא דופן גם בהקשר של תוספת גובה! לחצו למידע נוסף: איך אפשר להוסיף גובה | ילד נמוך מה עושים | איך לגבוה בגיל 30.
לגבהים חדשים 🙂
ראו גם דף חשוב מאוד: שיפור דימוי עצמי | שיפור דימוי עצמי אצל ילדים | דימוי עצמי נמוך אצל מתבגרים | דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים | הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים | העלאת דימוי עצמי | פעילות לחיזוק דימוי עצמי | שיפור ביטחון עצמי | שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים | חוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות | ביטחון עצמי חברתי.
13. גב כפוף ילדים/ קיפוזיס אצל ילדים/ גיבנת אצל ילדים – טיפול בבעיות יציבה/ איך ליישר גב כפוף/ איך ליישר כתפיים שמוטות (גיל 4-5) >> יציבה עם פיזיו-סטנדאפיסט צמוד!
גב כפוף/ קיפוזיס מוגבר/ גיבנת אצל ילדים בעידן הטכנולוגי הפכו לבעיה כלל עולמית, הבאה לידי ביטוי כבר בגיל הרך. אי לכך, כמומחים הן למוטוריקה והן ליציבה (עם עבודת מחקר מקיפה של אייל ציוני בנושא היפוטוניה אצל ילדים (רפיון שרירים אצל ילדים), מחקר שהוצג ע”י אייל בשני כנסים מדעיים חשובים: כנס בינלאומי במרסיי (צרפת) בנושא מוטוריקה ויציבה, International Society for Posture and Gait Research / ISPGR 2005 ו- כנס העמותה הישראלית להתפתחות הילד ושיקומו (חיפה, 2004), מציעים אנו את מיטב הכלים והגישות המותאמים לילדים, כבר מגיל 4-5 לטובת טיפול מוקדם, שימנע נזקים פוטנציאליים עתידיים!
ילדים צעירים עובדים אצלנו קשה וגם נהנים! כיצד הדבר אפשרי?
ובכן, תקשורת מיוחדת עם ילדים היא אחד הסודות המקצועיים שלנו! בכל טיפול בגב כפוף/ טיפול בלורדוזיס/ טיפול בבעיות יציבה במוטוריקל (וגם בעיות מוטוריות/ בעיות אורטופדיות או טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים..) פיזיו-סטנדאפיסט צמוד לילדכם! לשעשע ילדים זו המומחיות השניה (או העיקרית, קשה להחליט) שלנו! אל תתפלאו אם הילד שלכם יעבוד קשה וגם יהנה אצלנו!
ואפרופו פיזיו-סטנדאפיסט, אייל יוצא במופע סטנד אפ ייחודי ומגניב במיוחד לילדים. ראו: סטנדאפ ילדים | סטנד אפ לילדים ליום הולדת | סטנדאפיסט ליום הולדת | יום הולדת סטנדאפ לילדים | מופע סטנד אפ לילדים).
טיפול יציבה עם פיזיו-סטנדאפיסט צמוד? לא סתם קורע מצחוק, ממש צפון קוריאה
14. טיפול בבעיות יציבה/ טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ לורדוזיס טיפול – פרדוקס השימוש ב- סיבוב אגן לפנים בעת טיפול בגב כפוף >>
התפיסה הבאה שלנו, משנה גישה טיפולית רווחת מאוד (במספר שיטות טיפול בבעיות יציבה/ ליקויי יציבה), לפיה סיבוב אגן לפנים (APT/ Anterior pelvic tilt) מהווה טריגר ל- יציבה זקופה, ומכאן לכאורה החשיבות הרבה לשימוש בו בעת טיפול בקיפוזיס/ טיפול בקיפוזה (טיפול בגב כפוף). מוצעים גם למכירה בפארמים/ ברשת האינטרנט אביזרים שונים, כדוגמת רצועות המחברות בין הברכיים לגב התחתון בעת ישיבה וכופות על עמוד השדרה המותני מנח פסיבי של סיבוב אגן לפנים.
ובכן לשיטתנו, לא רק ששימוש מוגזם באגן (סיבוב אגן לפנים) לטובת השגת יציבה זקופה אינו מועיל ומהווה אשליה אופטית (יציבה זקופה למראית עין בלבד…), הימצאות במנח סיבוב אגן לפנים מפחית במידה ניכרת (כמעט מנטרל) את פעולתם של שרירי יציבה חשובים ביותר (כדוגמת זוקפי גב עמוקים, semispinalis thoracis, longissimus thoracis, spinalis thoracis…), שרירי יציבה קלאסיים שייעודם הוא שמירה על גב זקוף, ובכך למעשה מחליש אותם! זהו כמובן פרדוקס אדיר (המטרה המקורית: טיפול/ שיפור יציבה; התוצאה העגומה: החלשת שרירי יציבה מרכזיים …OOPSSS, מה עשינו??).
יתרה, מבלי להיות מודעים לכך, מרבית הפעולות שאנו עושים ביומיום, מעמיסות ממילא על איזור הגב התחתון (מי מאיתנו מקפיד על הרמת חפצים מהרצפה תוך כפיפה בברכיים ו- שמירה על גב זקוף??). אם כן, שימוש בלתי מבוקר ב- סיבוב אגן לפנים מעמיס בצורה יתרה על הגב התחתון ועלול לגרום ל- כאב גב תחתון ונזקים פוטנציאליים נוספים.
לפיכך, עיקרון שלושת ההגאים™ שפיתחנו, מאפשר לנו להגיע לרזולוציות מדויקות של הפעלת שרירי יציבה עמוקים, מבלי להפעיל עומס כלשהו על הגב התחתון, וכמובן ללא שימוש מיותר ומזיק ב- סיבוב אגן לפנים!!
באותו עניין ובהמשך לרצועות ברכיים- גב שהזכרנו, שימוש ב- כסא ברכיים, מסייע לכאורה (למראית עין בלבד) להשיג ישיבה זקופה, בשל אותו סיבוב אגן לפנים משלה/ בעייתי ומזיק! עם זאת, כסא ברכיים עשוי להועיל במידה מסוימת (ותוך שימוש במינון מסוים) לבעלי שיטוח מותני/ יישור לורדוזיס מותני (sway back posture) או לסובלים מ- עמעום עקומות עמוד שדרה (עקומות קטנות ביחס לנורמה..) בכלל זה בעלי יישור לורדוזיס פיזיולוגי*.
*מה זה יישור לורדוזיס? ציינו בחלקו הראשון של דף פאר היציבה, את עקומות עמוד השדרה הפיזיולוגיות (הנורמליות). ‘מודל שלושת ההגאים’™ שפיתחנו משרת בצורה יוצאת דופן גם ילדים/ מבוגרים הסובלים מ- יישור לורדוזיס צווארי טיפול יעיל במיוחד גם לבעלי יישור לורדוזיס מותני/ יישור לורדוזיס מותנית (flat lumbar curve)! (ראו גם סעיף מס’ 1 בחלקו הראשון של דף פאר היציבה).
ראו גם: מיישר גב | מיישר גב וכתפיים | מיישר כתפיים האם מומלץ.
15. פרדוקס טיפול בכאבי גב עליון/ תחתון/ כאבים בצוואר טיפול בכאבי צוואר/ עורף ע”י ניטרול הכאב >>
פרדוקס נוסף בו נשתף אתכם כעת, קשור ל- טיפול בכאבי גב/ כאבי צוואר. הידעתם (XIII) כי כאב גב עליון/ תחתון/ כאב צוואר (כמו כל כאב אחר בגוף) הוא גורם הגנתי, אמצעי/ מנגנון חשוב של מערכת העצבים המרכזית לאותת לנו שמשהו במנח היציבה שלנו לקוי מאוד (כאב מופיע בד”כ בשלב של לקויות יציבה חמורות/ כרוניות).
כאבי צוואר/ כאבי גב נגרמים בד”כ כתוצאה מלחץ ביומכני של מבנים (חוליות/ דיסק בין חולייתי..) על עצב זה או אחר, דבר המתפרש ככאב (ראו גם התייחסות לכאב בפסקאות קודמות בדף זה..)! טיפול בכאב (אמצעי אזהרה קריטי של הגוף) מנטרל אותו וחושף את גופנו לסכנות כגון בקע דיסק/ פריצת דיסק, פרסטזיות בידיים/ בגפיים ועוד..
אנשים רבים כ”כ בעלי יציבה לקויה/ גב כפוף בגיל מבוגר, פונים על בסיס קבוע (ממש התמכרות) לטיפולים שונים (טיפול בבעיות יציבה/ טיפול בכאבי גב וצוואר/ צוואר ועורף באמצעות מסאז’ים, עיסוי רקמות, חימום, אוסטאופטיה, כירופרקטיקה, דיקור סיני ועוד..) כדי להפחית/ לנטרל את הכאב (אותו גורם חיובי המגן עלינו..) מבינים את גודל הפרדוקס?? גם אם הכאב פוחת זמנית, בהיעדר טיפול בשורש הבעיה הכאב יחזור (במקרה הטוב) ובמקרה הפחות טוב, הגוף מוּעד (נמצא בסיכון גבוה) לפציעות חמורות, משום שהגורם לכאב עדיין חי (מהווה סוג של ‘פצצה מתקתקת’) בעוד אנו ממשיכים את שגרת יומנו מתוך הנחה ש’הכל בסדר’, משום שניטרלנו את אותות האזהרה של הגוף (שמשהו ממש לא בסדר)! במילים אחרות, במקום להילחם בגורם השלילי (יציבה לקויה/ קיפוזיס בצוואר/ קיפוזיס גבי מוגבר), אתם נלחמים בגורם החיובי (כאב).
הדבר משוּל למערכת אזעקה ששילמתם עליה ממיטב כספכם כדי להגן על הבית. אתם מתעוררים באמצע הלילה ושומעים את האזעקה מייללת ומיד רצים לכבות/ לנטרל אותה (הרעש ממש מטריד באוזניים ומפריע לישון), במקום לבדוק את הסיבה לכך שהאזעקה פעלה! ככל שמדובר על מערכת אזעקה לבית ובמקרה הגרוע של פריצה, ייגרם לכם נזק כספי. במקרה של כאבי גב/ צוואר/ עורף, ניטרול מנגנון האזעקה עלול להסב לכם נזק בריאותי חמור!
טיפול בכאבי גב? טיפול בכאבי צוואר?
רק שיפור יציבה -הופך כאב גב או כאבים בצוואר, לנחלת העבר!זיכרו, כאב הינו סימפטום חשוב (איתות מצוקה של הגוף) ולא אויב מר...
טיפול בכאבי גב? טיפול בכאבי צוואר?
רק שיפור יציבה -הופך כאב גב או כאבים בצוואר, לנחלת העבר!
זיכרו, כאב הינו סימפטום חשוב (איתות מצוקה של הגוף) ולא אויב מר...
במוטוריקל לעומת זאת, מטפלים באותו גורם שלילי המייצר/ מחולל (Generate) את הכאב! אם אינכם רוצים לבזבז הון ולפתח תלות במטפל המפחית כאבים (ותו לא..) למשך כל חייכם, כדאי מאוד שתפנו אלינו! טיפול בכאבי גב עליון/ תחתון/ טיפול בכאבי צוואר במוטוריקל מתמקד במענה ביומכני לשורש הבעיה! טיפול כזה עשוי מאוד לבטל את הכאב (להפוך אותו ללא נחוץ/ לא רלוונטי) אחת ולתמיד!
אז אל תהיו "עם קשה עורף",
כאבים בצוואר? ברשותנו מענה/ טיפול נהדר!
כיצד הפכה שיטת מוטוריקל לקונספט מוביל בתחום התפתחות הילד?
◄שיטת מוטוריקל- תגליות מדעיות מובילות!
אייל ציוני – כרטיס ביקור מדעי!
כיצד הפכה שיטת מוטוריקל לקונספט מוביל בתחום התפתחות הילד?
תוהים איך ליישר גב כפוף/ איך ליישר את הצוואר/ איך לתקן גיבנת/ איך ליישר כתפיים שמוטות ברמה המעשית? בקרו בדף טיפול בקיפוזיס/ קיפוזיס טיפול/ טיפול בגב כפוף/ גב כפוף טיפול!
וכן בדף: לורדוזיס מותני מוגבר | לורדוזיס טיפול | היפר לורדוזיס טיפול | היפר לורדוזיס צווארי | היפר לורדוזיס מותני | יישור לורדוזיס מותני| יישור לורדוזיס צווארי | יישור לורדוזיס צווארי טיפול | יישור לורדוזיס מותני טיפול.
מוטוריקל - קראתי? הבנתי. המידע ממש רלוונטי!
פאר היציבה, להמשך קריאה בנושאי יציבה נכונה/ יציבה לא נכונה כלליים, לחצו על הקישור הבא: לורדוזיס טיפול.
יציבה לקויה/ קיפוזיס בולט/ גב כפוף, חזרה לראש הדף הנוכחי.
*לתחילת הדף (חלקו הראשון של דף יציבה) לחצו קיפוזיס..
- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה, טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
848 66 44 -054
א’-ו’, מ- 12:00!
-
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים לילדים, מדעי וחדשני!
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול חדשני בסרבול מוטורי ילדים/ מבוגרים
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- ילד נופל הרבה/ נפילות מרובות אצל ילדים
- חציית קו אמצע מוטוריקה גסה/ גרפית עדינה
-
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- איטיות ילדים (התארגנות/ כתיבה/ מהירות תגובה)
- שיווי משקל ילדים-מבוגרים-ספורטאים-גיל שלישי
- התמצאות במרחב, תפיסה חזותית, התארגנות…
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה לילדים/ מבוגרים
- הכנה מוטורית לכיתה א’
- תחומי טיפול נוספים (אתר ישן)
-
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- הרצאות/ ימי עיון התפתחות הילד, כנסים
- הרצאת ארגונומיה ויציבה נכונה חב’ הייטק ארגונים
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
- ליתר תחומי הטיפול/ התערבות (אתר ישן)